Salariile personalului medical s-au triplat în perioada 2014-2021, dar deficitul de personal se menţine, potrivit raportului întocmit după auditul făcut în 2022 de Curtea Conturi la spitalele aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii și publicat sâmbătă, 25 februarie.
Curtea de Conturi a României a realizat în 2022 „o misiune de audit al performanței privind managementul resurselor umane și a dezvoltării infrastructurii unităților sanitare spitalicești, pentru perioada 2014-2021, la Ministerul Sănătății”, se arată în comunicatul instituției.
Scopul principal al auditului a fost să evalueze modul în care Ministerul Sănătății a gestionat nevoia de personal și infrastructură sanitară în cele 58 de spitale aflate în subordinea sa în perioada 2014-2021.
De asemenea, s-a analizat și în ce măsură au fost îndeplinite criteriile de economicitate, eficiență și eficacitate.
„Salariile personalului medical au crescut în medie de trei ori față de anul de raportare 2014, însă gradul mediu de ocupare al posturilor vacante de medici a fost de 72%, iar al asistenților medicali de 80%.
În medie, în perioada analizată, 83% din posturile vacante din sistemul sanitar nu au fost scoase la concurs”, este concluzia Curții de Conturi referitoare la managementul resurselor umane.
Totodată, specialitățile care au cei mai puțini medici sunt: anestezie și terapie intensivă, psihiatrie, cardiologie, radiologie-imagistică medicală, chirurgie generală, recuperare, medicină fizică și balneologie, medicină de urgență, medicină de laborator, medicină internă și gastroenterologie.
„Referitor la managementul resurselor umane, raportul concluzionează necesitatea înființării unei baze de date integrate care să fie actualizată în timp real și să reflecte numărul de posturi vacante de medici pe specialități, cu acces pe nivel de competență”, a mai transmis Curtea de Conturi, potrivit News.ro.