Leurda – Allium ursinum este o plantă care crește doar în pădurile din Europa Centrală (nu a putut fi aclimatizată în vreo altă regiune) și înfloreşte în perioada aprilie – iunie. Dacă nu ai auzit încă despre leurdă, atunci trebuie să știi că are o serie de beneficii uimitoare pentru întregul organism.
Din păcate, leurda nu poate fi găsită decât în primăvară, pentru câteva săptămâni. Cercetătorii din Germania au numit leurda planta mileniului III, datorită proprietăţilor ei curative exterm de puternice.
Planta este perenă și crește până la înălţimea de 25 – 30 centimetri. Se cultivă pentru frunze care se recoltează primăvara înainte de înflorirea plantei. Se folosesc frunzele în stare proaspătă sau congelată. Poți folosi leurda la asezonarea supelor, mâncărurilor de tot felul şi a salatelor.
Poate fi consumată sub formă de salată, suc, infuzie, decoct, tinctură, acţionează favorabil în numeroase afecţiuni.
Frunzele de leurdă conţin uleiuri volatile, sulfura de alil, care imprimă gustul şi mirosul caracteristice tuturor speciilor din genul Allium, carotenoizi, vitaminele A şi C, vitamine din complexul B, levuloza, ulei eteric complex, săruri minerale, calciu, fier, fosfor, natriu, magneziu, cupru şi proteine.
Leurda are efect detoxifiant, depurativ, curăţă sângele, ficatul, stomacul, intestinele. Are puternic efect antiseptic, batericid, antitoxic, diuretic, hemostatic, hipotensiv, antisclerotic, vermifug, stimulator al contracţiilor uterine.
De asemenea, leurda este indicată în boli gastrointestinale, cardiovasculare, reduce hipertensiunea arterială, previne arteroscleroza coronariană. Leurda scade nivelul colesterolului, previne accidentele vasculare, previne apariţia trombozei şi tromboflebitei, dizolvă plăcile de colesterol şi este bună împotriva tuberculozei pulmonare, bronşitei, ajută în boli ale căilor respiratorii.