Clauzele ascunse din contractele de vânzare-cumpărare de pe piața imobiliară pot naște situații dintre cele mai neplăcute. S-a lămurit de asta un bărbat din Brașov care a căutat să își cumpere o garsonieră încă din faza de proiect.
Din cauza inflației, efectele s-au resimțit și în piața imobiliară, acolo unde dezvoltatorii n-au mai putut onora comenzile la prețurile inițiale.
Astfel, la finalizarea apartamentelor, mulți constructori i-au anunțat pe clienți că prețul s-a schimbat, fiind ajustat la inflație.
Cine nu este de acord cu majorarea de preț își poate primi banii înapoi, dar asta în cel mai fericit caz. Există, însă, și situații în care dezvoltatorii refuză să returneze avansul.
Un bărbat din Brașov a achitat în avans 80% din prețul unei garsoniere. El trebuia să se mute în noua casă acum trei ani, dar blocul nu a fost terminat la timp, iar în prezent, după finalizarea construcției, dezvoltatorul a cerut mai mulți bani, motivând că s-au scumpit materialele. Tudor Anghelescu, clientul, a povestit pentru Pro Tv: „Am primit o înștiințare telefonică de la constructor. Măresc prețul cu aproximativ 12.000 de euro, asta în condițiile în care au avut o întârziere de aproximativ trei ani de la data predării”.
În apărarea sa, firma arată că nu a reușit să termine blocul la timp deoarece, pe timp de pandemie, aprovizionarea cu materiale de construcție a fost dificilă, plus problemele cu forța de muncă. Iar între timp, criza care a lovit toată Europa a dus la scumpiri pe linie în piață. „Sunt niște actualizări de cost raportate la piața materialelor de construcție și a forței de muncă. Sunt niște corecții care au avut loc în piață și au survenit pe intervalul acesta al semnării contractului până la momentul predării imobilului”, explică Daniel Martinaș, director al firmei.
Pentru că a refuzat să plătească în plus, Tudor Anghelescu a ajuns la proces cu societatea respectivă. În schimb, alți clienți au renunțat să mai cumpere apartamentele rezervate în noile condiții și și-au primit banii dați în avans, menționează dezvoltatorul.
Dar sunt și situații în care firmele trec în în antecontracte că prețul final poate suferi modificări, în funcție de fluctuațiile din piață. Din păcate, mulți români trec cu vederea paragraful respectiv, iar în final ajung să constate că au mai mulți bani de dat decât înțelegerea inițială.
Bogdan Grama, client pățit: „Am primit o notificare conform căreia se ajustează prețul, datorită unor aspecte neimputabile dezvoltatorului, scumpirea fiind de aproximativ 13.000 de euro. Decizia a fost să renunțăm la apartamentul respectiv”.