Nicolae Ciucă: „România, țară cu RISC SEISMIC”

Nicolae Ciucă: „România, țară cu RISC SEISMIC”
Nicolae Ciucă: „România, țară cu risc seismic” / Sursa FOTO: Facebook
Publicat: 01/03/2023, 16:15

La începutul ședinței de Guvern, de miercuri, 1 martie, premierul Nicolae Ciucă a declarat că România este o ţară cu risc seismic. Ținând cont de acest aspect, primul-ministru a sesizat câteva măsuri ce trebuie luate.

În primul rând, va trebui ca în curând să fie implementată procedura prin care companiile să poată fi certificate pe domenii de specialitate în construcţii şi să se reglementeze partea de responsabilitate faţă de structura de rezistenţă în timp a construcţiilor a celor care sunt implicaţi în realizarea acestora.

Ciucă, mesaj pentru companiile din construcții

Reiterez ceea ce menţionam cu două şedinţe în urmă şi anume monitorizarea şi coordonarea transpunerii în practică a tuturor acestor decizii pe care le luăm la nivelul Guvernului, coordonarea cu autorităţile locale, astfel încât să înţeleagă toată lumea că aici nu discutăm de a aduce responsabilitatea de la nivel central la nivel local şi viceversa, ci este o responsabilitate comună pentru tot ceea ce înseamnă o infrastructură consolidată şi asigurată pentru risc seismic.

România este o ţară cu risc seismic. Am avut discuţii şi cu specialişti din domeniu.

Ca atare, cred că, foarte curând, de fapt noi am mai discutat acest aspect, cred că foarte curând va trebui să instrumentalizăm acea procedură prin care companiile să poată să fie certificate pe domenii de specialitate în construcţii. Şi, de asemenea, să reglementăm partea de responsabilitate faţă de structura de rezistenţă în timp a celor care sunt implicaţi în realizarea acestor construcţii”, a declarat Nicolae Ciucă la începutul şedinţei de Guvern.

În context, premierul a promis continuarea măsurilor guvernamentale în ceea ce priveşte analiza riscurilor seismice.

Am prioritizat în şedinţa de data trecută infrastructura din cadrul Ministerului Educaţiei, am făcut analiza pe şcolile cu risc seismic 1. Am avut în prima lectură o ordonanţă de urgenţă la nivelul Ministerului Dezvoltării prin care ne propunem să avem şcoli sigure şi sănătoase. Şi, de asemenea, o altă decizie în ceea ce priveşte diminuarea timpului pentru obţinerea aprobărilor şi avizarea documentaţiilor de construcţii”, a adăugat Ciucă.

Ce anunț a făcut ministrul Cseke Attila

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, s-a referit la cele două acte normative aflate de pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern, referitoare la şcoli sigure şi sănătoase şi eficientizarea programului de consolidare, menţionând că acestea au primit toate avizele necesare pentru a fi aprobate.

În primul rând, un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru crearea acestui program naţional nou «Şcoli sigure şi sănătoase», în care se propune o procedură simplificată de introducere în programul de investiţii pentru toate clădirile de şcoli care sunt clasificate în risc seismic 1, urmând ca Ministerul Educaţiei să ne transmită această listă şi noi să demarăm acest program. Beneficiarii acestui program sunt unităţile administrativ-teritoriale.

Sunt proceduri eficientizate atât pe partea de întocmire a documentaţiei tehnico-economice, unde vor fi proceduri mai simple şi reduse, de asemenea, la partea de reducere a termenelor necesare pentru obţinerea avizelor şi acordurilor pentru aceste investiţii. De asemenea, autorităţile locale vor putea aplica proceduri simplificate pe procedura de achiziţie publică.

Cel de-al treilea proiect de act normativ e un proiect de lege care propune eficientizarea programului demarat anul trecut şi modificarea Legii 212. În primul rând, accelerarea activităţilor de evaluare vizuală rapidă a clădirilor publice şi a blocurilor de locuinţe, cu termene precise, astfel încât, acolo unde este necesar, să se treacă la a doua etapă, şi anume la expertizare. Ne referim la şcoli şi spitale, dar şi la blocuri de locuinţe şi alte clădiri cu destinaţie de utilitate publică”, a spus ministrul Cseke Attila.

El a adăugat că sunt şi măsuri propuse pentru eficientizarea procedurii, inclusiv legat de votul majoritar necesar în asociaţia de proprietari, acesta fiind unul din motivele pentru care autorităţile locale aveau dificultăţi în implementare. „Înlăturăm toate aceste dificultăţi, astfel încât autorităţile locale să poată să aplice la aceste programe de investiţii. Astăzi, în finanţare asigurată, avem 397 de clădiri la nivelul Ministerului Dezvoltării pentru consolidări, în valoare de aproape 6 miliarde de lei”, a adăugat Cseke Attila.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Vine decizie la mașinile pe benzina și motorină. Vor fi suprataxate
Stațiunea de vie pentru pensionari. Este locul ideal din România
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?