Negocierile demarate sub umbrela UE nu au dat roade: Serbia refuză în continuare să recunoască oficial existența statului Kosovo!
Chiar președintele Aleksandar Vucic a avut o reacție tranșantă pe acest subiect.
Liderul de la Belgrad s-a întâlnit la Bruxelles cu omologul său kosovar, cele două părți cedând presiunilor intense exercitate de Uniunea Europeană pentru negocieri asupra unui plan care să stabilească cadrul unei potenţiale normalizări a relaţiilor, dar şi o „recunoaştere de facto” a Kosovo de către statul sârb.
Culmea, zilele trecute, responsabili europeni au dat asigurări că cele două părţi s-au înțeles pentru un acord de principiu. În final, însă, sârbii au refuzat să semneze pactul cerut de UE, Pristina şi Belgradul pasându-și responsabilitatea pentru impasul în care s-a ajuns. Iar la sosirea la Belgrad, președintele Aleksandar Vucic a răbufnit – Serbia nu va recunoaște niciodată Kosovo și nici nu va ajuta fosta sa provincie din sudul țării să intre în Organizaţia Naţiunilor Unite!
„Atât timp cât voi fi preşedinte, nu voi semna şi nici nu voi accepta o recunoaştere oficială sau neoficială a Kosovo sau ca Kosovo să se alăture ONU!” – Aleksandar Vucic
Totuși, Vucic a declarat că este pregătit să discute despre alte subiecte, însă numai după ce Kosovo va accepta să creeze o Asociaţie a municipalităţilor populate în majoritate de sârbi, care ar da etnicilor sârbi din Kosovo o anume autonomie. „Sunt deschis la tot restul, nu numai pentru că aceasta ne-ar ajuta să progresăm pe calea europeană, ci şi pentru că este bine pentru relaţiile între sârbi şi albanezi”.
Însă Pristina nici nu vrea să audă de așa ceva. Premierul Albin Kurti a spus că orice acord trebuie să prevadă mai întâi recunoaşterea sub o formă sau alta a independenţei Kosovo.
Înaintea întâlnirii de la Bruxelles, un înalt responsabil european declarase că Belgradul și Pristina acceptaseră deja proiectul UE, ţinut secret până la publicarea sa, luni seara. O nouă reuniune a liderilor sârb şi kosovar, sub auspiciile UE, este prevăzută pentru 18 martie, în Macedonia de Nord.
Chestiunea Kosovo rămâne una obsesivă și de mare importanță pentru cele șapte milioane de sârbi, care consideră acest teritoriu drept leagăn naţional şi ortodox al ţării. În Kosovo, din populația de 1,6 milioane de locuitori, aproape 200.000 sunt sârbi, iar confruntările între cele două părți sunt frecvente.