SOLUȚII terapeutice avansate pentru cancerul de col uterin

SOLUȚII terapeutice avansate pentru cancerul de col uterin
Soluții terapeutice avansate pentru cancerul de col uterin
Publicat: 02/03/2023, 16:45
Actualizat: 02/03/2023, 16:51

Cu toate că este printre puținele forme de cancer pentru care există metode excelente de prevenție, screening și depistare precoce, în România, cancerul de col uterin este descoperit deseori în stadii avansate, întrucât pacientele evită sau amână consultațiile periodice.

Însă, datorită metodelor avansate de tratament dezvoltate în ultimii ani, femeile diagnosticate cu cancer de col uterin au șanse mai mari de vindecare, iar șansele cresc cu cât boala este diagnosticată mai timpuriu.

În formula ideală, tratamentul cancerului de col uterin trebuie să fie unul personalizat, multimodal, în funcție de tipul histologic al tumorii, de stadiul bolii, dar și de comorbidități, adică de afecțiunile asociate pe care le poate avea pacienta.

Astfel, un protocol terapeutic cu adevărat eficient poate include de multe ori atât o intervenție chirurgicală, mai amplă sau minim invazivă, cât și radioterapie (externă sau internă), chimioterapie, terapie țintită sau imunoterapie, într-o anumită ordine și în diverse combinații.

Pentru un cancer incipient, operația se poate limita la îndepărtarea unui fragment de țesut, în formă de con, de la baza colului uterin, procedură numită conizație.

La final, medicul poate reface un nou col, folosind țesuturile rămase, astfel încât pacienta va putea obține o sarcină, după vindecare.

Un alt tip de intervenție care permite conservarea fertilității este trahelectomia radicală, care înseamnă rezecția completă a colului uterin și a ganglionilor limfatici, dar cu păstrarea uterului.

În formele mai avansate de cancer, singura soluție este histerectomia totală, adică îndepărtarea completă a colului uterin, uterului, anexelor și a unei porțiuni din vagin.

Ulterior, pacienta nu va mai putea obține o sarcină, însă avantajul acestei intervenții radicale constă în faptul că reduce drastic riscul de recidivă.

De asemenea, chiar și în astfel de cazuri dificile, dacă există indicații în acest sens, intervențiile se pot face minim invaziv, cu ajutorul chirurgiei robotice folosite în ginecologie, care are multiple avantaje pentru paciente: incizii de dimensiuni mai mici, recuperare rapidă, durată scurtă de spitalizare și riscuri reduse de complicații.

Medicul va stabili tipul potrivit de operație pentru fiecare pacientă în parte, analizând riscurile și beneficiile fiecărei metode.

De multe ori, intervenția chirurgicală poate fi combinată cu tratament prin brahiterapie interstițială, o procedură de radioterapie internă, care se realizează prin plasarea unor implanturi radioactive în interiorul tumorilor. Astfel, radiațiile sunt administrate țintit, în doză mai mare, fără să fie afectate structurile sănătoase din jur.

Tratamentul prin brahiterapie nu este dureros, pentru că se realizează sub anestezie, nu necesită spitalizare, prin urmare pacienta își poare relua imediat activitățile zilnice.

Radioterapia internă este recomandată în special în stadiile incipiente de cancer de col, dar și în cazul celor local avansate, însă fără metastaze la distanță.

La Centrul Oncologic SANADOR, pacientele cu indicație pentru brahiterapie beneficiază de un echipament performant de tratament, Varian GammaMedPlus iX, dotat cu tehnologie de ultimă generație, pentru proceduri sigure și precise.

Fiecare tratament este precedat de o simulare CT cu dispozitivul Philips 4D Big Bore, computer tomograf specializat în radioterapie. Centrul Oncologic SANADOR este primul din București care asigură acest tip de tratament.

Pentru pacientele care trebuie să fie supuse unei intervenții de chirurgie oncologică pentru cancerul de col uterin, Spitalul Clinic SANADOR dispune de echipe medicale experimentate, supraspecializate în intervenții minim invazive, robotice, atunci când există indicație pentru această metodă.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum au reușit spionii Israelului să se infiltreze în Hezbollah. Liderii grupării au făcut o...
Ce se întâmplă în fosta vilă a lui Irinel Columbeanu! Vecinii sunt disperați, nu mai...
FOTO. Ea e gimnasta sexy căreia bărbații i-au cerut apa în care a făcut baie!
Demisii în lanț la o multinațională care le-a cerut angajaților să vină 5 zile pe...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Imagini greu de privit din Israel. Cratere uriașe, resturi de rachete și cartiere distruse în...
Doi pensionari români, prinși pe aeroportul din Munchen cu bijuterii în valoare de 650.000 de...
Prințesa Diana și propunerea indecentă făcută de Mohamed Al Fayed: „A ieșit din biroul lui...
Trucul care te ajută să plătești mai puțin la gaze. Factura va fi mult mai...
Topul judeţelor în funcţie de salariul mediu. În Bucureşti se câştigă aproape dublu faţă de...
Ana-Maria Vasiliu l-a înșelat pe Gabriel?! Soacra a rupt tăcerea: "Nu te omoară nimeni degeaba"
Un bărbat a fost atacat de urs în plină zi, în județul Suceava! În ce...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Au voie utilajele agricole să circule pe drumurile publice? Cum depășești corect un utilaj de...
Iranul a lansat aproape 200 de rachete către Israel. Atacul a fost „mult mai mare”...
A fost găsită o planetă CA PĂMÂNTUL în jurul unei stele foarte aproape de noi
Decizie pentru românii cu mașini mai vechi de 15 ani. Pot ridica 3.000 de lei...
Top 10 cele mai mari pensii din România. Cu două îți cumperi un apartament de...
Hohote de plâns la Asia Express! Ce echipă a ajuns prima la Irina Fodor, în...
VIDEO China este pregătită de război
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
Cu ce se ocupă Cătălina, fiica lui Constantin Enceanu? A ales un drum diferit față...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
Test de cultură generală. De ce cad frunzele toamna?