SOLUȚII terapeutice avansate pentru cancerul de col uterin

SOLUȚII terapeutice avansate pentru cancerul de col uterin
Soluții terapeutice avansate pentru cancerul de col uterin
Publicat: 02/03/2023, 16:45
Actualizat: 02/03/2023, 16:51

Cu toate că este printre puținele forme de cancer pentru care există metode excelente de prevenție, screening și depistare precoce, în România, cancerul de col uterin este descoperit deseori în stadii avansate, întrucât pacientele evită sau amână consultațiile periodice.

Însă, datorită metodelor avansate de tratament dezvoltate în ultimii ani, femeile diagnosticate cu cancer de col uterin au șanse mai mari de vindecare, iar șansele cresc cu cât boala este diagnosticată mai timpuriu.

În formula ideală, tratamentul cancerului de col uterin trebuie să fie unul personalizat, multimodal, în funcție de tipul histologic al tumorii, de stadiul bolii, dar și de comorbidități, adică de afecțiunile asociate pe care le poate avea pacienta.

Astfel, un protocol terapeutic cu adevărat eficient poate include de multe ori atât o intervenție chirurgicală, mai amplă sau minim invazivă, cât și radioterapie (externă sau internă), chimioterapie, terapie țintită sau imunoterapie, într-o anumită ordine și în diverse combinații.

Pentru un cancer incipient, operația se poate limita la îndepărtarea unui fragment de țesut, în formă de con, de la baza colului uterin, procedură numită conizație.

La final, medicul poate reface un nou col, folosind țesuturile rămase, astfel încât pacienta va putea obține o sarcină, după vindecare.

Un alt tip de intervenție care permite conservarea fertilității este trahelectomia radicală, care înseamnă rezecția completă a colului uterin și a ganglionilor limfatici, dar cu păstrarea uterului.

În formele mai avansate de cancer, singura soluție este histerectomia totală, adică îndepărtarea completă a colului uterin, uterului, anexelor și a unei porțiuni din vagin.

Ulterior, pacienta nu va mai putea obține o sarcină, însă avantajul acestei intervenții radicale constă în faptul că reduce drastic riscul de recidivă.

De asemenea, chiar și în astfel de cazuri dificile, dacă există indicații în acest sens, intervențiile se pot face minim invaziv, cu ajutorul chirurgiei robotice folosite în ginecologie, care are multiple avantaje pentru paciente: incizii de dimensiuni mai mici, recuperare rapidă, durată scurtă de spitalizare și riscuri reduse de complicații.

Medicul va stabili tipul potrivit de operație pentru fiecare pacientă în parte, analizând riscurile și beneficiile fiecărei metode.

De multe ori, intervenția chirurgicală poate fi combinată cu tratament prin brahiterapie interstițială, o procedură de radioterapie internă, care se realizează prin plasarea unor implanturi radioactive în interiorul tumorilor. Astfel, radiațiile sunt administrate țintit, în doză mai mare, fără să fie afectate structurile sănătoase din jur.

Tratamentul prin brahiterapie nu este dureros, pentru că se realizează sub anestezie, nu necesită spitalizare, prin urmare pacienta își poare relua imediat activitățile zilnice.

Radioterapia internă este recomandată în special în stadiile incipiente de cancer de col, dar și în cazul celor local avansate, însă fără metastaze la distanță.

La Centrul Oncologic SANADOR, pacientele cu indicație pentru brahiterapie beneficiază de un echipament performant de tratament, Varian GammaMedPlus iX, dotat cu tehnologie de ultimă generație, pentru proceduri sigure și precise.

Fiecare tratament este precedat de o simulare CT cu dispozitivul Philips 4D Big Bore, computer tomograf specializat în radioterapie. Centrul Oncologic SANADOR este primul din București care asigură acest tip de tratament.

Pentru pacientele care trebuie să fie supuse unei intervenții de chirurgie oncologică pentru cancerul de col uterin, Spitalul Clinic SANADOR dispune de echipe medicale experimentate, supraspecializate în intervenții minim invazive, robotice, atunci când există indicație pentru această metodă.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Rusia ATACĂ România?! Putin nu mai blufează: România este o țintă militară
Medicament retras de urgență din farmacii. Poate provoca efecte secundare grave
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Noor Inayat Khan, prințesa spioană. A strigat „Libertate” înainte să fie împușcată în cap de...