Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a afirmat – întrebat despre reacţia NATO în eventualitatea unui atac al Rusiei asupra țarii noastre – că românii pot să fie liniştiţi în această privință. Al doilea om în NATO a precizat că articolul 5 este cel mai mare factor de descurajare împotriva agresiunii, că este extrem de real și de activ, atunci când vorbim despre apărarea aliaților. „Unul pentru toți și toți pentru unul”, a fost concluzia lui Mircea Geoană la întrebarea dacă există siguranța că statele NATO vor activa articolul 5 în cazul în care Rusia ar ataca România.
“Chiar şi în formule de iraţionalitate strategică nu vedem Federaţia Rusă având o intenţie şi capacitatea de a ataca ţările NATO. Aş vrea să spun un singur lucru şi acest faimos şi puternic articol 5 este valabil şi este activ.
Noi nu comunicăm tot ceea ce facem din punct de vedere pregătire militară, din punct de vedere planificare militară, din punct de vedere investiţii în apărare, din punct de vedere pregătirea prezenţei noastre în România şi pe flancul estic. Deci, noi suntem oameni serioşi şi atunci când există un pericol chiar îndepărtat, trebuie să ne pregătim şi pentru eventualităţi mai puţin plăcute”, a explicat Mircea Geoană, invitat în cadrul emisiunii Insider Politic de la Prima TV,
Aceasta a adăugat că articolul 5 este real şi ruşii cunosc faptul că el nu reprezintă o simplă declaraţie politică.
“Articolul 5 este extrem de activ, este extrem de real şi ruşii ştiu că nu este o simplă declaraţie politică. De aceea ne facem treaba, apărăm teritoriul aliat, populaţia aliată, România este o ţară foarte importantă pentru noi în NATO, foarte importantă pentru că geografia României, geopolitica României, este o ţară pivot, o ţară platformă şi către Marea Neagră, şi către Est, şi către Balcani, şi către centrul Europei, şi către Orientul Mijlociu extins.
România are o valoare strategică excepţional de importantă pentru noi. De aceea românii pot să fie liniştiţi. Suntem aici să apărăm, articolul 5 este real şi este cel mai mare factor de descurajare împotriva agresiunii. Deci, noi facem descurajare şi apărare în această ordine, pentru că, văzând forţe suplimentare în România, în Polonia, pe flancul estic, Rusia îşi dă seama că orice încercare de a de a agresa un stat aliat va fi lovit de răspunsul muschetarilor, Unul pentru toţi şi toţi pentru unul”, a declarat secretarul general adjunct al NATO.
Articolul 5 din Tratatul Atlanticului de Nord consacră principiul apărării colective, ceea ce înseamnă că un atac asupra unui membru este considerat un atac asupra tuturor membrilor. NATO are în prezent 30 de membri, inclusiv state membre ale Uniunii Europene.
Clauza de apărare colectivă a NATO a fost activată o singură dată, când Statele Unite au invocat Articolul 5 după atacurile teroriste de pe 11 septembrie 2001.
Președintele american Joe Biden spunea la summit că Articolul 5 este „o obligație sacră” pentru aliații NATO, adăugând: „Vreau doar ca întreaga Europă să știe că Statele Unite sunt aici.”
CITEȘTE ȘI: