Ziua 376 de război în Ucraina. Șeful grupării mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a avertizat că poziția Rusiei în jurul orașului Bahmut, din estul Ucrainei, este în pericol dacă trupele sale nu primesc muniție, acesta fiind cel mai recent semn de tensiune între Kremlin și șeful miliției private.
Update 4: Imagini APOCALIPTICE: Un oraș care avea 10.000 de locuitori a fost șters de pe fața pământului în Ucraina
Înainte de invazia Rusiei, 10.000 de oameni locuiau în Marinka, un oraș din suburbiile Donețk. O serie de fotografii apocaliptice arată cum clădirile din localitatea ucraineană au ajuns ruine, în urma atacului trupelor lui Vladimir Putin.
Chiar dacă a trecut doar un an de la asaltul trupelor ruse în Ucraina, luptele dintre separatiștii susținuți de ruși și forțele ucrainene au loc în orașe precum Marinka încă din 2014. Localitatea se află la periferia orașului Donețk, unde teritoriul este împărțit între controlul Moscovei și al Kievului.
Actuala linie a frontului trece prin ceea ce a mai rămas din oraș.
Update 3: Ucraina susţine că a doborât 13 drone lansate de Rusia
Administraţia Ucrainei a anunţat, luni, că armata ucraineană a doborât 13 drone de fabricaţie iraniană echipate cu dispozitive explozive, din totalul de 15 aparate lansate de Rusia în cursul nopţii, informează cotidianul Le Figaro.
„Invadatorii ruşi au atacat Ucraina cu drone Shahed-131/136 din nordul regiunii Breansk. În total, au fost lansate 15 drone Shahed, iar 13 au fost distruse”, au anunţat Forţele Aeriene ucrainene.
Nu au fost raportate victime sau daune materiale în urma atacurilor care, conform autorităţilor ucrainene, vizau capitala ţării, Kiev.
Informaţiile nu pot fi confirmate din surse independente, conform Mediafax.
Update 2: Olaf Scholz avertizează că vor fi consecinţe în cazul în care China trimite arme în Rusia
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că vor fi “consecinţe” în cazul în care China trimite arme în Rusia pentru războiul din Ucraina, dar este destul de optimist că Beijingul se va abţine de la a face acest lucru, relatează AP.
Scholz a făcut declaraţia în timpul unui interviu la CNN difuzat duminică, la două zile după ce cancelarul l-a întâlnit pe preşedintele american Joe Biden la Washington.
Oficiali americani au avertizat recent că China ar putea să înceapă să furnizeze arme şi muniţie Moscovei.
Înaintea deplasării sale, Scholz i-a cerut Beijingului să se abţină de la a trimite arme şi să îşi folosească influenţa pentru a presa Rusia să îşi retragă trupele din Ucraina, scrie News.ro.
Update 1: Sirenele de raid aerian au pornit în toate regiunile din Ucraina
Sirenele de raid aerian au pornit luni dimineață în toate regiunile din Ucraina, potrivit Sky News.
Alertele de raid aerian se aud luni în toată Ucraina. Totuși, nu există informații privind eventuale victime și ținte lovite.
Atacul aerian are loc în timp ce pe front soldații ucraineni reușesc să își mențină pozițiile în apropierea orașului Bakhmut din estul regiunii Donețk.
În ultimele săptămâni, bătălia pentru oraș a devenit una dintre cele mai aprige din război, scrie Mediafax.
Liderul grupării rusești de mercenari Wagner a avertizat că poziția Rusiei în jurul orașului Bahmut din estul Ucrainei este în pericol dacă trupele sale nu primesc muniție, acesta fiind cel mai recent semn de tensiune între Kremlin și șeful miliției private, potrivit Reuters.
Evgheni Prigojin a declarat că liniile de front ale Rusiei din apropierea Bahmut s-ar putea prăbuși dacă forțele sale nu vor primi muniția promisă de Moscova în februarie.
„Deocamdată, încercăm să ne dăm seama care este motivul: este doar birocrație obișnuită sau o trădare”, a declarat Prigojin, referindu-se la absența muniției, pe canalul Telegram al serviciului său de presă duminică.
Șeful mercenarilor îi critică în mod regulat pe șefii apărării și pe generalii de top din Rusia. Luna trecută, el l-a acuzat pe ministrul apărării Serghei Șoigu și pe alții de „trădare” pentru că a reținut livrările de muniții pentru oamenii săi.
Într-o înregistrare video de aproape patru minute publicată sâmbătă pe canalul Telegram al Wagner, Prigojin a declarat că trupele sale sunt îngrijorate că guvernul vrea să le ofere rolul de posibili țapi ispășitori dacă Rusia pierde războiul.
„Dacă Wagner se retrage acum din Bahmut, întregul front se va prăbuși”, a spus Prigojin. „Situația nu va fi dulce pentru niciuna din formațiunile militare care protejează interesele rusești”.
O victorie a Rusiei în Bahmut, cu o populație de aproximativ 70.000 de locuitori înainte de război, i-ar oferi prima cucerire majoră, după ce anul trecut a chemat sute de mii de rezerviști. Rusia spune că ar fi un pas înainte pentru finalizarea cuceririi regiunii industriale Donbas, unul dintre cele mai importante obiective ale sale.
Volodimir Nazarenko, un comandant al trupelor ucrainene din Bahmut, a declarat că nu a existat niciun ordin de retragere și că „apărarea rezistă” în condiții dificile.
„Situația din Bahmut și din jurul său este foarte asemănătoare cu cea din iad, la fel ca pe întreg frontul de est”, a declarat Nazarenko într-o înregistrare video postată pe Telegram.
Armata ucraineană a declarat duminică noaptea că forțele rusești au încercat să avanseze spre Bahmut, bombardând orașul și localitățile din apropiere Ivanivske, Chasiv Yar, Kurdyumivka și Orikhovo-Vasylivka.
„Situația din Bahmut poate fi descrisă ca fiind critică”, a declarat analistul militar ucrainean Oleh Zhdanov într-un comentariu video.
În nord, trupele rusești au avansat spre orașul Bilohorivka, chiar în interiorul regiunii Lugansk, și au bombardat mai multe așezări în direcția Kupiansk și Lyman, a precizat armata ucraineană.
Mai la sud, aceasta a precizat că forțele ruse au făcut pregătiri pentru o ofensivă în regiunile Zaporojie și Herson, bombardând zeci de orașe și sate, inclusiv orașul Herson, provocând victime civile.
O femeie și doi copii au fost uciși de bombe de mortier rusești într-un sat din regiunea Herson, a declarat șeful biroului prezidențial al Ucrainei, transmite Mediafax.