Ștefan Dumitrașcu, arhitect șef al Sectorului 3, a spus, luni seară, în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”, că statul sub tocul ușii în timpul unui cutremur nu ajută cu nimic. Arhitectul este de părere că în timpul unui seism trebuie se ne întindem pe jos, lângă un mobilier solid.
„Din păcate, la această oră, și am mai spus acest lucru, esențială este educația cetățenilor de a ști cum să reacționeze în timpul catastrofei și imediat după catastrofă. Lumea știe că în timpul cutremurului nu trebuie să iei liftul sau nu trebuie să alergi pe scări, evident că este normal, sunt cele mai slabe puncte ( scările – n.r.) ale unei clădiri.
Se spune, este o legendă urbană, că e bine să stai în tocul ușii în timpul cutremurului. Păi buiandrugi deasupra ușii nu se mai folosesc de 30 de ani, nu ne protejează cu nimic statul sub tocul ușii”, a explicat Ștefan Dumitrașcu, în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București” de luni seară.
Arhitectul șef al Sectorului 3 a explicat apoi ce trebuie să facem atunci când suntem surprinși de cutremur în case.
„Trebuie să te întinzi pe jos, lângă un mobilier solid, în așa fel în care, eventual, atunci când se prăbușește planșeul, să se sprijine de acel mobilier, și să rămână un așa-zis „triunghi al vieții”. Lumea nu este instruită să facă acest lucru. Triunghiul vieții a salvat foarte mulți oameni.
La noi, mai este și tradiția asta, după ce s-a zguduit blocul, primul lucru pe care îl face mamaie este să aprindă o lumânare. Nu! Primul lucru pe care trebuie să-l facă este să oprească alimentarea cu gaz, că altfel sare în aer blocul, chiar dacă nu a fost avariat serios la cutremur”, a mai spus Ștefan Dumitrașcu, în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”.
CITEȘTE ȘI: