VIDEO | România va cumpăra un batalion de TANCURI Abrams. MApN așteaptă aprobarea Parlamentului

Publicat: 07/03/2023, 15:41
Actualizat: 07/03/2023, 16:36

România va cumpăra un batalion de tancuri Abrams, afirmă generalul-locotenent Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente, structura care se ocupă de achizițiile publice la nivelul MApN.

Invitat la podcastul „Observatorului militar”, generalul-locotenent Teodor Incicaș, a discutat despre programele de înzestrare, în desfășurare și planificate, explicând pe larg aspecte, poate mai puțin cunoscute, care țin de acest domeniu amplu dezbătut, al achiziției de materiale și echipamente militare.

Incicaș afirmă că urmează să fie trimisă către Parlament cererea privind achiziția unui batalion de tancuri americane Abrams.

„Zilele acestea vom trimite către Parlamentul României, pentru aprobarea prealabilă a Parlamentului, achizițiile care se referă la obuzierele propulsate pe șenile. De asemenea mașina de luptă a infanteriei pe șenile, sistemele de apărare aeriană cu bătaie scurtă și foarte scurtă, și două tipuri de rachete pentru avioane F-16.

În același timp sunt pe parcursul de a merge spre aprobarea prealabilă a Parlamentului cererile noastre de aprobare a unei achiziții pentru un batalion de tancuri Abrams”, a declarat generalul-maior Incicaș.

Întrebat de ce MApN a ales acest model de tanc american, generaul Incicaș a afirmat că „are o unicitate în realizarea misiunilor”.

„Statul Major al Forțelor Terestre a considerat că pentru misiunea brigăzii pe care vrea să o întărească cu acest tip de tanc, acesta este cel mai bun mijloc și are o unicitate în realizarea misiunilor”, a explicat sursa citată.

România achiziţionează, pentru prima dată, obuziere de 155 mm

Incicaş a precizat că Aramata Română urmează să trimită Parlamentului spre aprobare prealabilă achiziţia unor obuziere autopropulsate pe şenile (trei batalioane), maşini de luptă a infanteriei pe şenile, sisteme de apărare aeriană cu bătaie scurtă şi foarte scurtă şi două tipuri de rachete pentru F-16.

Alte 150 de blindate Piranha 5

Referitor la Piranha 5, Incicaş a precizat că este vorba despre un acord-cadru pentru 227 de vehicule, cu două contracte subsecvente: unul cu 94 de produse (încheiat cu al treilea lot primit deja) şi altul cu 133 de produse, primul lot de 47 din acestea urmând a fi primit de România până la finalul acestui an.

De asemenea, Aramata Română vrea să mai cumpere alte 150 de Piranha 5, pe lângă cele 227. Întârzierea programului este cauzată de faptul că România a cerut ca sistemul de comandă şi control să fie produs în ţară, susţine generalul-locotenent Incicaş. Întârzierele au provocat şi penalităţi pentru compania producătoare, mai spune acesta. Contractele acestea au venit şi cu oportunităţi pe piaţa de muncă pentru România, întrucât, spune generalul-locotenent, pentru primul contract subsecvent, au fost realizate anumite elemente în ţară, precum ceea ce ţine de senzorii vehiculeleor, iar în cel de-al doilea contract, carcasa blindată va fi realizată în România, începând cu 2023.

„Pentru producerea carcasei bliandate este nevoie ca această companie să încadreze 30 şi ceva de sudori. Atâtea locuri de muncă apar doar pe sudat”, a spus acesta.

România va primi toate avioanele F-16 din Norvegia în 2024

Legat de programul avion multirol F-16, generalul-locotenent spune că acesta este „complex” şi că, probabil, în 2024, vor fi primite toate aeronavele de la norvegieni.

„Achiziţia avionului F-16 este o fază interimară până la realizarea achiziţiei avionului de generaţie a 5-a, adică a avionului F-35”, susţine Incicaş, însă precizează că o escadrilă de F-35 ar putea aparţine României după 2030.

Două achiziţii importante pe care ministerul urmează să le iniţieze vizează autovehiculele tactice uşor blindate  (1059) şi punctele de comandă de nivel brigadă sisteme informatice pentru comandamentele de tip batalion.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Un bărbat a fost atacat de urs în Bistrița-Năsăud! Victima a fost transportată de urgență...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor