EXCLUSIV VIDEO | Există medicină fără credință? Mărturia emoționantă a unui doctor de terapie intensivă: „Noi, medicii, ne luptăm cu moartea. Dacă nu am crede că o putem birui, mare parte din această profesie n-ar mai avea sens”

Publicat: 10/03/2023, 08:00

Radu Țincu, medic primar la Secția de Terapie Intensivă – Toxicologie a Spitalului de Urgență Floreasca, spune, într-un interviu la GÂNDUL EXCLUSIV, că dezvoltarea tehnologiei a schimbat psihologia socială a omului de astăzi. Medicul susține că este adeptul folosirii în mod rațional a tehnologiei, pentru că se poate pica ușor în dependența folosirii internetului.

Într-o mărturisire emoționantă, medicul de terapie intensivă-toxicologie – o zonă în care secundele fac, nu de puține ori, diferența între viață și moarte – susține că nu există medicină fără credință.

„Avem nevoie de credință în medicină, din mai multe perspective”

Radu Țincu afirmă că medicul, deși este de cele mai multe ori vindecătorul trupului, trebuie să asculte și suferința și nevoia pacientului.

”Nu cred că există medicină fără credință și cred că este singura zonă unde credința și Dumnezeu dau mâna cu știința. Pentru că, până la urmă, spuneați mai devreme de reanimare, este locul dintre viață și moarte, iar în reanimare cele două lumi se ating, lumea științifică și lumea divină.

De asemenea, niciodată nu am considerat că medicina se află în contradicție cu religia, este într-o continuitate. Pentru că acolo unde medicina se oprește, cu siguranță Dumnezeu poate să continue.

Avem nevoie de credință în medicină din mai multe perspective. În primul rând, avem nevoie să credem noi, ca medici. Noi ne luptăm cu moartea. Dacă nu am crede că o putem birui, înseamnă că mare parte din această profesie n-ar mai avea sens. Și atunci, ca să putem crede că învingem moartea, trebuie să avem o credință. Aceea că putem să facem ceva pentru acel pacient. Și când îi dăm omului o rețetă, este tot o credință, credem că tratamentul va avea efect. Același lucru se întâmplă și cu credința în Dumnezeu.

Pe de altă parte, credința este utilă pacientului, pentru că are nevoie să știe, că dincolo de noi, medicii, care-l îngrijim, există cineva care poate să-i ofere această vindecare. Este o zonă care-i asigură un conform psihic și emoțional. Reprezintă, de asemenea, un element de sprijin pentru familie, care atunci când pleacă de la spital, se duce și se roagă. Le oferă speranța că pacientul respectiv poate fi vindecat.

Trebuie să mai spunem un lucru: omul nu este doar trup, cu toții știm că avem și un suflet. Dacă pacientul vine la medic, nu poți să faci o separare între trup și suflet, nu poți să tratezi doar partea materială. Multe din boli nu sunt în totalitate materiale, ci pleacă de la o suferință a sufletului, a emoției. Dacă acel pacient îți spune că are probleme emoționale și tu stai și-i scrii o rețetă fără să-l asculți, este clar că ai neglijat cauza care a declanșat acea boală. Medicul trebuie să fie în cea mai mare parte vindecătorul trupului, dar trebuie să asculte și suferința și nevoia pacientului”, mărturisește Radu Țincu, medic la Spitalul Clinic de Urgență București.

„Omul actual, care este la limita de epuizare psihică, are nevoie de psihoterapie”

Radu Țincu crede că, în ritmul în care am ajuns să trăim, cu toate provocările din societatea actuală, avem nevoie de psihoterapie pentru situațiile în care ajungem la limita de epuizare psihică. Medicul pledează pentru includerea anumitor profesii în programe de psihoterapie, zona medicală fiind una dintre ele.

„Psihoterapia s-a dezvoltat foarte mult în România. Cred că omul actual, care este la limita de epuizare psihică – burnout -, are nevoie de ore de psihoterapie pentru a se putea înțelege pe el, pentru a reuși să se descongestioneze de această presiune și energie pe care o acumulează în timpul în care lucrează.

Cred că anumite profesii ar trebui chiar să beneficieze de programe de psihoterapie, chiar și zona medicală. Sunt medici care au nevoie, pentru că lucrează într-un mediu stresant și depinde foarte mult de personalitatea fiecăruia. Eu sunt un susținător al capacității pe care psihoterapia o poate avea, ca o formă, dacă nu curativă, cel puțin complementară cu anumite terapii medicale”, a mai spus dr. Radu Țincu.

„Cred că am mai pierdut ceva prin această tehnologie, am pierdut răbdarea”

Medicul vorbește și despre avantajele pe care ni le dă tehnologia, care ne permite în câteva secunde să aflăm orice informație, dar atenționează și asupra efectelor dependenței de aceasta.

„Eu cred că se schimbă puțin din psihologia socială. Copiii de astăzi nu mai sunt asemănători cu cei de acum 30 de ani. Și să știți că astăzi depresia este o boală frecventă. Cred că, într-adevăr, tehnologia ne-a ajutat foarte mult, dar cred că a apărut o adicție la această tehnologie. Sunt oameni care nu pot să nu utilizeze telefonul mobil pentru că simt nevoia să facă lucrul ăsta.

Cred că am mai pierdut ceva prin această tehnologie, am pierdut răbdarea. Copiii de astăzi nu mai au răbdare, pentru că totul poate fi obținut foarte ușor. Pe motoarele de căutare, orice informație o poți obține foarte repede. Dacă iei gratis o informație de pe telefon într-o secundă, nu vei avea nicio îmbunătățire a conexiunilor dintre neuroni. Eu sunt adeptul folosirii tehnologiei rațional.

Spre exemplu, cei care au probleme, cei care au insomnii. Mulți dintre ei stau cu laptopul în brațe sau cu telefonul și se miră că nu pot adormi. Luminozitatea ecranului, toată această rapiditate a secvențelor pe care le vezi, creează la nivelul creierului impulsuri electrice. Nu ai cum să adormi dacă te-ai uitat încontinuu la imagini extrem de luminoasă care s-au succedat cu rapiditate. Și atunci, recomandarea ar fi să ne deconectăm înainte de somn măcar cu o oră, o oră și jumătate de tot ce înseamnă tehnologie”, conchide medicul.

Urmăriți interviul integral:


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Medicul Radu Țincu: „A scăzut foarte mult vârsta consumatorului de droguri, copii de 12-13 ani ajung la spital cu supradoze. Este absolut necesară introducerea screening-ului toxicologic la începerea anului școlar”

EXCLUSIV VIDEO | Adevăruri „necosmetizate” în sistemul de sănătate. Radu Țincu: „Avem o infrastructură veche, care nu mai poate fi reformată. Preferăm să ascundem ce se poate, dar decontul înseamnă oameni cu sechele”

EXCLUSIV VIDEO | Medicul Radu Țincu: „Aș introduce obligativitatea controalelor medicale, iar pacienții care nu fac asta, să își poată pierde calitatea de asigurat. Cu o populație indiferentă la starea de sănătate, societatea va fi bolnavă în totalitatea ei”

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
UE, ordin pentru grupele de muncă la pensie. Olguța Vasilescu: N-au vrut să accepte
Secretele averii lui Alexandru Arșinel. Cum au fost împărțiți banii
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
David Niven, al doilea James Bond. Sublocotenent, scriitor și actor de Oscar