Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat joi, la Bruxelles, unde se află pentru a participa la Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI), că România își menține obiectivul de a adera la spațiul Schengen în 2023.
Totodată, oficialul s-a declarat convins că, prin intrarea în Schengen, România va spori siguranța frontierelor.
„O dezbatere pe acest subiect a avut deja loc şi, în cadrul acestei dezbateri, în intervenţia pe care eu am avut-o, am solicitat finalizarea procesului de extindere a Spaţiului Schengen prin aderarea României la Spaţiul Schengen în acest an, în anul 2023. Argumentele vă sunt cunoscute tuturor. Aş sublinia doar un singur aspect, cel pe care l-am subliniat şi în intervenţia mea: odată cu extinderea spaţiului Schengen, cu aderarea României la spaţiul Schengen, sunt absolut convins că siguranţa frontierelor externe ale Uniunii Europene, frontierelor Schengen, siguranţa cetăţenilor Uniunii Europene va fi una mult crescută”, a declarat ministrul Lucian Bode, citat de Agerpres.
În ceea ce privește eforturile făcute de România pentru a-și îndeplini acest obiectiv, ministrul Bode a explicat că la începutul lunii februarie a avut loc o întâlnire cu caracter tehnic între experţii Ministerului Afacerilor Interne român şi cei ai Ministerului Federal de Interne austriac. De asemenea, pe 13 februarie ambasadorul României la Viena, Emil Hurezeanu, a avut o „întrevedere foarte bună cu ministrul (austriac, n. red.) de Interne Gerhard Karner”.
„Nu în ultimul rând, aş vrea să subliniez rezultatele reuniunii extraordinare a Consiliului European din 9-10 februarie, când s-au făcut paşi concreţi în atingerea acestui obiectiv pentru România, prin stabilirea realizării unui proiect pilot la care să participe România şi Serbia, în frontiera România-Serbia şi, evident, să fie implicată şi Austria”, a mai spus ministrul.
Primul Consiliu Justiție și Afaceri Interne (JAI) din cadrul președinției suedeze a Consiliului Uniunii Europene are loc joi și vineri (9 și 10 martie) la Bruxelles.
Principalele subiecte abordate vor fi azilul și migrația, situația generală a Spațiului Schengen și situația de securitate din Ucraina.
Extinderea Spațiului Schengen prin acceptarea României și Bulgariei nu se află pe agenda discuțiilor.
La reuniune participă și ministrul român de Interne, Lucian Bode.
După votul din Consiliul JAI de anul trecut, când România și Bulgaria nu au fost acceptate în Schengen, guvernanții din România au menționat Consiliul JAI din martie ca posibilă dată pentru reluarea discuției privind extinderea spațiului Schengen.
Inițial, după votul din Consiliul JAI din decembrie, în care Austria a blocat aderarea României și Bulgariei la Schengen, autoritățile și politicienii au vorbit despre reuniunea din martie ca fiind cea a următoarei șanse, însă ulterior declarațiile s-au temperat.
Forțarea unui vot în condițiile în care poziția Austriei nu s-a schimbat ar echivala cu un nou eșec.
Președintele Klaus Iohannis spunea în decembrie că spera că România să adere la Schengen în 2023, dar se ferea să menționeze o dată anume.