Poliţele RCA ar putea fi plafonate la nivelul actualelor tarife de referinţă. Surse guvernamentale spun însă că s-ar dori revenirea la preţurile din vara anului trecut, mai mici, în medie, cu 16% faţă de cele actuale.
Pentru conducătorii auto, ar fi o reducere semnificativă, iar experţii din piaţa de asigurări spun, însă, că soluţia e doar una de moment.
De la cel mai mare faliment din istoria asigurărilor, preţurile RCA au tot crescut.
În funcţie de istoricul şoferului şi de categoria de risc a acestuia, costul poliţei obligatorii s-a dublat în unele cazuri.
„1.200. (n.r. Un preţ mai mare) cu 400 de lei”, spune un şofer.
„Am plătit RCA-ul la începutul anului. A fost 1.500, pentru un motor de 1.6. Destul de mult. Faţă de anul trecut, cu 250 de lei mai mult”, mărturiseşte un altul.
„Cel care a cumpărat RCA a descoperit că, deşi nu a avut daune, a avut un RCA mai scump. Preţurile vor continua să crească, atâta vreme cât vor creşte tarifele la utilităţi, cât vom avea inflaţie, cât vom avea un război la graniţe”, a declarat Sergiu Costache, preşedinte ApPA.
Aşa că autorităţile vor plafonare pe piaţa RCA.
„În scopul protecţiei consumatorilor, ASF are în calcul această posibilă soluţie de plafonare a tarifelor. Mă refer la preţurile care se practică în piaţă, care sunt în analiza acestei propuneri de plafonare a lor”, susţine Daniel Apostol, purtător de cuvânt ASF.
O variantă ar fi ca plafonarea să se facă la actualele tarife de referinţă RCA.
Surse guvernamentale spun că ar putea fi luate în calcul tarifele din august 2023, tarife, în medie, cu 16% mai mici faţă de cele actuale.
Pentru şoferii români, ar însemna o reducere care ar începe de la 180 de lei şi ar putea depăşi 200 de lei pentru toate categoriile, potrivit Observator.ro.
„Ar fi o idee extraordinară. Numai să se şi întâmple”, crede un şofer.
„Eu cred că ar fi nevoie de mai multă concurenţă, decât de plafonare. Nefiind concurenţă, e normal ca preţurile să crească”, este de părere un alt șofer.