VIDEO | ÎNTREBAREA SĂPTĂMÂNII LA GÂNDUL: ”Cărui profesor îi purtați recunoștință, unuia sever sau unuia îngăduitor?” Ce au răspuns Ilinca Vandici, Matei Dima, Cristian Pulhac și Ion Cristoiu

Publicat: 13/03/2023, 08:00

Gândul a întrebat mai mulți invitați în emisiunile din ultima săptămână dacă au învățat mai mult de la un profesor sever sau de la unul îngăduitor, de ce ar alege pe unul sau pe altul dintre aceștia ca model și dacă au întâlnit un îndrumător care i-a ajutat să facă alegerile potrivite.    

Ilinca Vandici mărturisește că Teo Trandafir i-a ”marcat traseul profesional”, iar Ion Cristoiu povestește cum a fost cenzurat în revista școlii din Găgești.

Ce amintiri au legate de educatori, învățători și profesori, cât de importanți au fost aceștia pentru ei în timpul școlii, aflați de la invitații care au răspuns la întrebarea săptămânii de la Gândul.

Ilinca Vandici, prezentator TV

”Inițial, am crezut că mă duci în zona de școală, dar odată ce ai zis că mi-a marcat traseul profesional, clar mă voi duce spre un om care îmi e foarte drag și pe care-l admir enorm, și care într-adevăr și-a pus amprenta asupra evoluției mele, iar omul acesta se numește Teo Trandafir.

Teo Trandafir realmente mi-a fost mentor la un moment dat în cadrul unui proiect pe care l-am prezentat. Job-ul ei era acela de a mă ajuta să evoluez. Cât de cool poate să fie asta!

Au fost niște discuții și au fost niște exemple pe care Teo mi le-a dat și pe care le port în minte și în suflet, care, de ce nu, pot să spun că mi-au schimbat puțin modalitatea în care priveam lucrurile și uite-mă astăzi. Îți mulțumesc Teo Trandafir!”

Marius Avram, fost arbitru

”Trebuie să spun că am prins vremurile în care profesorii mai trăgeau de urechi sau îți mai luai și o palmă, sau te mai trăgeau de păr. Nu-mi amintesc deloc cu plăcere de momentele alea. Așa erau vremurile.

Cu mai mult drag îmi amintesc de un profesor sever, ferm, dar într-un mod verbal sau din alt punct de vedere decât fizic, decât de unul prea îngăduitor, până la urmă. Nici prea îngăduitor nu e bine, dar e clar că în ziua de astăzi nu se mai poate întâmpla ce s-a întâmplat când eram eu copil și anume violența fizică.”

Matei Dima (BRomania), actor, regizor și producător

”Profesorul sever este memorabil atunci când are și un moment în care e îngăduitor. Cred că aceia sunt profesorii pe care-i țin minte cel mai mult.

Dacă ai un profesor sever și timp de un semestru te distruge, iar după aceea, într-un moment de umanitate, în cancelarie sau undeva, îl vezi că e de treabă și-ți zice ceva, pe acela îl ții minte cel mai mult, pentru că îți dai seama că, de fapt, este un om bun care doar vrea să-ți ofere cea mai bună educație pe care poate să ți-o dea.”

Cristian Pulhac, fost fotbalist

”Doamna educatoare a fost senzațională. Era și bună, era și ca o mamă.

Antrenorii ne-au plăcut cei mai puțin severi, pentru că mai puteam sări și noi calul , dar și cei severi, deoarece cu ei făceam performanță.

La fel ca la școală, cei severi te ajută să ajungi într-un fel, din punctul meu de vedere, mai bine educațional.”

Dinu Gheorghe, fost președinte al FC Rapid

” În 17 ani de școală – atât am apucat să fac -, am avut momente deosebite și diferite în același timp.

Pot să spun că n-am să uit niciodată primii patru ani cu învățătoarea, care a fost precum o mamă pentru noi. Eram copii, eram mici, 7-8 ani, lipseam de acasă patru ore, cât mergeam la școală.

Mi-ar fi plăcut să am profesori foarte serioși, exigenți în același timp în ore, dar aceiași profesori să fie mai prietenoși în afara cursurilor, orelor, pentru că și relația asta umană, cu cât înaintezi în vârstă, contează. E foarte important să ai încredere, să fii convins că ce se întâmplă la clasă te ajută pe tine.

Am avut profesori de toate felurile. Am avut șansă. Când am făcut eu școala, era școală. Era un respect deosebit pentru cadrele didactice.

În același timp, și ei erau apropiați, mulți, de noi, de elevi, dar poate asta lipsește învățământului românesc, pe lângă aceste reforme care apar odată la doi-trei ani, cum se schimbă ministrul învățământului, lipsește și acest respect, care ar trebui să fie obligatoriu, între elevi și profesori.”

Profesor universitar doctor Ioan Scurtu, istoric

Mai curând, port recunoștință unui profesor sever.

Unul dintre primii astfel de profesori a fost Ghiță Adăscădiței, de la Școala Generală din Dochia, care ne-a învățat gramatică și, în ceea ce mă privește, cu gramatica învățată atunci, în școala generală, am rămas toată viața, pentru că ulterior, la liceu, profesorii au pus accent pe literatură, iar la facultate, evident că nu s-a mai făcut gramatică.”

Ion Cristoiu, publicist și scriitor

”Evident, port recunoștință profesorilor severi, chiar dacă n-am suficientă memorie să le țin minte măcar numele. Știu că prin unii profesori îngăduitori se explică faptul că nu știu bine rusește și nici prea bine franțuzește, pentru că cei doi profesori de la liceu nu erau severi cu mine.

La ora actuală, este o modă ca profesorul să fie îngăduitor, elevul, dacă se poate, să-i ia locul profesorului la catedră.

La un moment dat, cei din Găgești, la școală au scos o revistă și m-au pus și pe mine să colaborez, acum vreo doi-trei ani, dar mi-au cenzurat titlul, că titlul era: ”Port recunoștință profesorilor răi”. Și profesorii probabil au considerat că este împotriva regimului și mi-au dat un titlu neutru. Totuși, am ajuns să fiu cenzurat, și bine mi s-a făcut, chiar de către conducerea școlii din Găgești.”


CITEȘTE ȘI:

VIDEO | Gândul lansează ÎNTREBAREA SĂPTĂMÂNII: Se va face rotativa PSD-PNL în luna mai sau va fi amânată?

VIDEO | ÎNTREBAREA SĂPTĂMÂNII la GÂNDUL: ”În cazul unei probleme de sănătate, unde preferați să vă tratați, la stat sau la privat?”

VIDEO | ÎNTREBAREA SĂPTĂMÂNII la GÂNDUL: „Ce cadouri faceți medicilor, profesorilor și învățătorilor și cum le alegeți?”

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Se deschid treptat secțiile în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Drumuri blocate, întârzieri pe calea ferată și aeroporturi, după ce vortexul polar a pus stăpânire...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Activitatea stațiilor ITP din toată țara este oprită! Avarie majoră a sistemului informatic RAR
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
Oana Radu, obicei nociv. Ce obișnuia să facă atunci când ajungea la prieteni.
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Ce faci în weekendul 23-24 noiembrie. Ce nu trebuie să ratezi sub nicio formă când...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Femeile dorm mai puțin și se trezesc mai des decât bărbații