După Silicon Valley Bank, o a doua bancă americană s-a prăbușit. Presa de peste Ocean vorbește deja despre un tsunami care este pe cale să lovească sistemul financiar-bancar din State.
După Silicon Valley Bank, a picat și Signature Bank, una dintre principalele bănci pentru companiile de criptomonede, notează Reuters.
Autorităţile de reglementare americane au preluat controlul duminică, 12 martie, și asupra Signature Bank şi au anunţat măsuri de urgenţă pentru a atenua temerile că deponenţii şi-ar putea retrage banii de la creditorii mai mici.
Măsurile, care includ garantarea tuturor depozitelor SVB, au fost concepute pentru a consolida încrederea şubredă în sistemul bancar din SUA și au fost anunţate în comun de către Departamentul Trezoreriei, Rezerva Federală şi Federal Deposit Insurance Corp.
Printre altele, deponenţii Signature Bank, din New York, vor fi despăgubiţi, au transmis oficialii americani. Totuși, unul dintre șefii Trezoreriei a declarat, sub protecția anonimatului, că aceste măsuri nu constituie un plan de salvare deoarece deţinătorii de acţiuni şi obligaţiuni ale SVB şi Signature nu vor fi protejaţi.
Într-un efort suplimentar menit a preveni căderea altor bănci, Fed şi Trezoreria susțin că vor pune la dispoziţie mai multe fonduri care vor satisface cererile de retrageri din piață. „Acest lucru ar trebui să fie suficient pentru a opri panica deponenţilor. Ceea ce vă pot spune este că riscurile pentru sistemul financiar nu sunt legate doar de marile bănci din centrul monetar”, a declarat William Dudley, ex-preşedinte al Fed New York între 2009 şi 2018.
Desemnând SVB și SB un risc sistemic pentru sistemul financiar american, autoritățile au acum flexibilitate în a garanta depozitele neasigurate. Astfel, potrivit promisiunilor oficiale, deponenţii de la Silicon Valley Bank vor avea acces luni la toţi banii lor din conturi. Cu alte cuvinte, Fondul guvernamental de asigurare a depozitelor bancare va acoperi toate depozitele de la cele două bănci, în loc de suma standard, de 250.000 de dolari.
Autorităţile federale de reglementare dau asigurări că orice pierdere a fondului va fi recuperată printr-o evaluare specială a băncilor, iar contribuabilii americani nu vor suporta nicio pierdere.
Silicon Valley Bank este, potrivit New York Times, cel mai mare creditor din SUA care a dat faliment în mai mult de un deceniu. La capătul unei săptămâni agitate, în care a avut loc o încercare eșuată de atragere de capital şi, în același timp, o retragere masivă de numerar de la startup-urile din domeniul tehnologiei, Silicon Valley Bank s-a prăbușit, declarându-și falimentul, scrie și agenția Bloomberg.
În ultimii cinci ani, valoarea Silicon Valley Bank, unul dintre cei mai mari creditori de pe piața criptomonedelor, s-a cvadruplat, în 2022 banca fiind evaluată la peste 40 de miliarde de dolari.