O dronă americană de tip MQ-9 și o aeronavă de tip Su-27 a Rusiei s-au ciocnit, marți, deasupra Mării Negre.
Anunțul a fost făcut de Comandamentul European al Armatei Americane, care informează că drona se afla într-o misiune de rutină în spațiul aerian internațional când două avioane rusești au încercat să o intercepteze.
UPDATE 4: Drona americană MQ-9 doborâtă în Marea Neagră a decolat de la baza din România pentru o misiune de recunoaștere (New York Times)
Un înalt oficial militar american a declarat că drona americană MQ-9 care a fost doborâtă în Marea Neagră, marți, a decolat de la baza sa din România, dimineața, pentru o misiune de recunoaștere programată, care durează de regulă aproximativ 9-10 ore.
UPDATE 3: Ce spun autoritățile ruse
Informații cu privire la incident au fost publicate și de către autoritățile ruse.
„În dimineața zilei de 14 martie 2023, sistemele de control au detectat un vehicul aerian fără pilot american MQ-9 care zbura deasupra Mării Negre în apropierea Peninsulei Crimeea, în direcția frontierei de stat a Federației Ruse. Drona a încălcat limitele spațiului aerian temporar stabilit pentru operațiunea militară specială, comunicată tuturor utilizatorilor spațiului aerian internațional și publicată în conformitate cu standardele internaționale”, a precizat Ministerul Apărării de la Moscova.
UPDATE 2: Ambasadorul rus la Washington a fost convocat de autoritățile americane
Departamentul american de Stat a decis convocarea ambasadorului Rusiei, pentru a-i transmite „obiecțiile puternice” față de doborârea dronei americane deasupra Mării Negre, a declarat un purtător de cuvânt al instituției de la Washington.
Ambasadorul Anatoli Antonov ar urma să discute cu autoritățile americane în cursul acestei zile, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.
La Moscova, ambasadorul SUA, Lynne Tracy, „a transmis un mesaj puternic Ministerului rus al Afacerilor Externe” despre incident, potrivit lui Price.
Acesta a mai informat că aliații Statelor Unite din regiune au informați cu privire la acest incident.
UPDATE: Reacția SUA
Statele Unite vor continua să opereze în Marea Neagră și nu vor fi descurajate de interceptarea de către Rusia a unei drone în spațiul aerian internațional, a declarat marți John Kirby, coordonator pentru comunicații strategice al Consiliul National de Securitate de la Washington.
Potrivit acestuia, forțele americane nu vor fi descurajate de gestul rușilor. Citește mai mult…
Știrea inițială:
Comandamentul susține că incidentul a fost rezultatul unui „act neprofesionist al rușilor”.
Forțele americane și aliate vor continua să opereze în zonă, a adăugat sursa citată, potrivit BBC.
„Drona noastră MQ-9 desfășura operațiuni de rutină în spațiul aerian internațional când a fost interceptată și lovită de o aeronavă rusă, ceea ce a dus la prăbușirea și pierderea completă a MQ-9”, a declarat generalul James Hefker din cadrul forțelor aeriene americane.
Dronele MQ-9 Reaper sunt proiectate pentru supravegherea la mare altitudine.
Drona Reaper și două avioane SU-27 Flanker operau peste apele internaționale deasupra Mării Negre, când unul dintre avioanele rusești a zburat intenționat în fața dronei fără pilot și a aruncat combustibil în fața ei, potrivit unui oficial american.
Forțele aeriene americane au emis o declarație în care acuză aeronava rusă că acționează „în mod nesăbuit, nesănătos din punct de vedere ecologic și neprofesional”.
„La aproximativ 7:03 AM (CET), una dintre aeronavele rusești Su-27 a lovit elicea MQ-9, determinând forțele americane să doboare MQ-9 în apele internaționale. De câteva ori înainte de coliziune, Su-27-urile au aruncat combustibil și au zburat în fața lui MQ-9 într-o manieră nesăbuită, nesănătoasă din punct de vedere ecologic și neprofesională. Acest incident demonstrează o lipsă de competență, pe lângă faptul că este nesigur și neprofesionist”, a declarat generalul american James B.Hecker, comandantul Forțelor Aeriene din Europa și Africa.
Președintele american Joe Biden a fost informat cu privire la incident de consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan.
SUA operează drone Reaper deasupra Mării Negre încă de dinainte de începutul războiului, folosind dronele spion pentru a monitoriza zona.