Pentru foarte mulți români, mersul la un dentis este un lux, iar în această categorie intră în special pensionarii. Ei sunt cei care nu-și permit un control de rutină, ca să nu mai vorbim de tratat o carie sau de extras o măsea stricată.
Pentru bătrâni, leagurile băbești sunt de preferat în aceste vremuri când costurile ridicate îi țin pe români departe de cabinetele stomatologice.
Potrivit Antena 1, plafonul decontat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate într-un cabinet de medicină dentară ajunge pentru trei zile. În comparație cu nevoile oamenilor, sumele pe care le decontează statul român pentru servicii de stomatologie sunt o glumă.
Deși medicii specialişti au făcut numeroase cereri de creştere a plafonului, niciun răspuns pozitiv nu a venit din partea autorităților.
Și, cum prețurile cabinetelor stomatologice sunt destul de ridicate, foarte puțini români se încumetă să meargă la un dentist.
„Când m-a durut, mă clăteam cu sare în gură”, povestește o femeie. „Câte un dinte l-am tras cu câte un moş, acolo în dos şi nu m-am clătit decât cu un pahar cu apă cu sare, atât”, adaugă ea. Un bărbat o completează degrabă: „Noi, ca pensionari, nu ne permitem. Ne permitem când nu mai putem”.
Medic stomatolog în localitatea Brănești, din Dolj, Rodica Stîrnoiu reclamă că „în fiecare lună este aceeaşi poveste: oamenii vin, află cât costă tratamentul şi se mai întorc doar când pot beneficia de servicii decontate. Numai că plafonul pentru aşa ceva se termină în trei zile, iar listele de aşteptare se întind pe luni întregi”.
Întrebată cât de des i se întâmplă ca pacienţii să-i spună că nu-şi permit o lucrare, Rodica Stîrnoiu răspunde: „Foarte des, pentru că toată lumea vrea să îşi rezolve situaţia. Eu trebuie să jonglez în fiecare lună, cumva, ca să mulţumesc pe toată lumea”.
Din păcate, nici la oraş lucrurile nu stau mai bine. Cu toate că sunt mai multe cabinete, situația e aceeași, mai cu seamă că și numărul celor care au nevoie de tratament e mai mare. Și, bineînțeles, de serviciile decontate ajung să beneficieze prea puţini oameni.
Colegiul medicilor stomatologi a cerut cu regularitate creşterea plafonului pentru asiguraţi, dar Ministerul Sănătății încă nu a făcut nimic concret în acest sens.
„În acest moment, plafonul este în jur de 4000 de lei, în funcţie de specialitate. Nu acoperă toate dorinţele de tratament ale omului de rând. Există perspective ca în contractul următor să fie crescut acest plafon”, a declarat Adrian Camen, de la Colegiul Medicilor Stomatologi.
Mulți doctori stomatologi spun că ar fi nevoie măcar de o dublare a plafonului pentru ca românii să beneficieze de tratamente şi îngrijiri de bază în cabinetele stomatologice.