ANALIZĂ | De ce au picat acțiunile Credit Suisse? Ce spune cel mai mare acționar, Banca Națională Saudită

ANALIZĂ | De ce au picat acțiunile Credit Suisse? Ce spune cel mai mare acționar, Banca Națională Saudită
Ammar Al Khudairy, președintele Băncii Naționale Saudite, principalul investitor al Credit Suisse
Publicat: 16/03/2023, 20:54

Ammar Al Khudairy, președintele Băncii Naționale Saudite, principalul investitor al Credit Suisse, a explicat, joi, după ce miercuri acțiunile băncii din Elveția căzuseră abrupt, că turbulențele care au dus la căderea preţului acţiunilor sunt „nejustificate”.

Banca elvețiană Credit Suisse, ai cărei investitori principali sunt arabii de la Saudi National Bank (Banca Națională Saudită), a ținut miercuri capul de afiș al tensiunilor de pe piața internațională, apogeu al tăvălugului efectelor produse de falimentul americanilor de la Silicon Valley Bank.

După o activitate de 40 de ani, Silicon Valley Bank (SVB) s-a prăbușit în 48 de ore, după ce deponenții, îngrijorați cu privire la situația financiară a băncii, s-au grăbit la ghișee pentru a-şi retrage economiile.

Prăbușirea bruscă și neașteptată a Silicon Valley Bank, care a fost închisă vineri de autoritățile americane, a creat un val de panică în sectorul bancar, piețele punându-și întrebări cu privire la consecințele celui mai mare faliment bancar din SUA de la criza financiară din 2008 încoace.

Banca saudită a exclus orice majorare de capital

A urmat căderea unei a doua bănci americane, de talie medie, apoi miercuri, bursele europene au scăzut puternic. Îngrijorările legate de situația băncilor s-au cristalizat, miercuri în jurul elvețienilor de la Credit Suisse, în condițiile în care cel mai mare acționar, Saudi National Bank, a exclus orice majorare de capital al băncii aflate în dificultate.

Acțiunile au căzut rapid cu mai mult de 24%, iar după ce banca a dezvăluit raporturile financiare pentru 2022 și 2021, au scăzut până la 30%, conform Reuters.

Ammar Al Khudairy, președintele Saudi National Bank, a declarat apoi că nu se mai pot face investiţii suplimentare, din motive de reglementare, conform presei internaționale.

A urmat prăbușirea consistentă la bursă, iar pentru redresare, Credit Suisse a anunțat că ia „măsuri imediate” pentru a împrumuta până la 50 de miliarde de franci elvețieni, adică 53,68 miliarde de dolari, de la Banca Națională a Elveției.

La câteva ore distanță, președintele celui mai mare acționar al Credit Suisse  a spus că turbulențele care au dus la căderea prețului acțiunilor sunt „nejustificate”.

„Dacă te uiți la modul în care întregul sector bancar a scăzut, din păcate, mulţi oameni căutau doar scuze”, a declarat joi preşedintele Băncii Naţionale Saudite, Ammar Al Khudairy, pentru CNBC.

„Este panică, puțină panică. Cred că este complet nejustificat, fie că este pentru Credit Suisse sau pentru întreaga piață”, a spus oficialul saudit.

„Am avut un eșec săptămâna trecută, dar asta nu are, nici pe departe, nimic de-a face cu ceea ce am văzut în 2008. Acesta este doar un incident izolat, autorităţile de reglementare au întrerupt orice posibilitate de extindere”, a afirmat Ammar Al Khudairy.

Acțiunile Credit Suisse au urcat cu peste 30% la deschiderea tranzacțiilor de joi, după ce banca a anunțat că va împrumuta până la 50 de miliarde de franci elvețieni de la Banca Națională a Elveției.

Banca a numit împrumutul o „acțiune decisivă pentru a-şi consolida lichiditatea în mod preventiv”.

„Această lichiditate suplimentară ar sprijini afacerile de bază şi clienții Credit Suisse, deoarece Credit Suisse adoptă măsurile necesare pentru a crea o bancă mai simplă şi mai concentrată, construită pe nevoile clienților”, a transmis banca într-un comunicat, potrivit CNN.

Pe lângă împrumutul de la Banca Centrală, Credit Suisse a mai anunțat că a răscumpărat miliarde de dolari din propria datorie, pentru a-şi gestiona pasivele şi cheltuielile cu plata dobânzilor.

Care este structura acționariatului Credit Suisse

Credit Suisse are o vechime de 167 de ani, are peste 50.000 de angajați. Conform raportului Credit Suisse pe 2022, Saudi National Bank deține cea mai consistentă parte, de 395,5 milioane de acțiuni, ceea ce reprezintă 9,88% din totalul drepturilor de vot în conducerea creditorului elvețian, achiziție care a fost anunțată de grup în 10 decembrie 2022.

Următorii investitori semnificativi sunt: BlackRock Inc, cu 4,07%, The Olayan Group, cu 4,93%, și Qatar Investment Authority, cu 5,03%.

La sfârșitul lui 2022, 72% din structura acționariatului era compusă din investitori instituționali, o treime dintre aceștia fiind din America de Nord, 18% sunt investitori privați, iar 10%, alți investitori, care nu pot fi încadrați într-o industrie. Acțiunile băncii sunt deținute și de fonduri de investiții, fonduri de pensii, companii de asigurări și alte bănci.

Prețul acțiunilor băncii elvețiene sunt în scădere în ultimii ani, timp în care a fost afectată de diverse scandaluri, după cum arată Reuters într-un infografic publicat joi.

Potrivit Reuters, valoarea de piață a băncii a scăzut cu 90%, de la maximul de preț atins înaintea crizei financiare, respectiv din februarie 2007, de la aproximativ 91 de miliarde de dolari la aproximativ 8,66 miliarde de dolari.

Potrivit celui mai recent raportul anual, veniturile nete, la sfârșitul lui 2022, erau de 14,9 miliarde de franci elvețieni, în scădere cu 34% față de finalul anului precedent, de 22,7 miliarde CHF.

Totalul activelor era, la acea dată, de 531,3 miliarde CHF, în scădere cu 30% față de cele 755,8 miliarde CHF la finalul anului precedent.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Ce a generat criza bancară din SUA și care este impactul falimentului Silicon Valley Bank asupra românilor. Explicațiile specialiștilor

Cum s-a PRĂBUȘIT a doua cea mai mare bancă din America în 48 de ore. Falimentul Silicon Valley Bank (SVB)

Efect de domino pe piețele globale după prăbușirea Silicon Valley Bank și problemele Credit Suisse: Prețul petrolului WTI a coborât sub 70 de dolari pe baril pentru prima dată după 2021, iar EURO și lira sterlină se depreciază puternic

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
REVOLUȚIE în electronică! Au anunțat o descoperire remarcabilă!
A murit cea mai frumoasă actriță. Marea doamnă s-a stins. Toți o știau din telenovele
S-a dus mult prea devreme. O cunoscută actriță a murit la 51 de ani
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cristina Șișcanu vorbește despre cum și-a educat copiii: „Am crescut cumva 3 copii total diferiți....
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor