Cutremurul este una dintre calamitățile naturale care sperie pe oricine, mai ales că în ultima perioadă o serie de seisme au lovit România. Mai mult decât atât, pe 6 februarie, două cutremure devastatoare au lovit Turcia și Siria, aproape 50.000 de persoane și-au pierdut viața.
Orice cutremur cu magnitudinea 7 poate fi cumplit, însă ce s-ar întâmpla dacă ar exista unul de 11? Cel mai puternic cutremur resimțit pe Pământ a avut loc în anul 1960 în Chile și a avut magnitudinea de 9,4 grade pe scara Richter.
Însă, un cutremur de 11 grade ar putea distruge planeta, spun îngrijorați specialiștii.
În urma cutremurului din Chile, și-au pierdut viața aproximativ 1.900 de oameni. Cu toate acestea, cel resimțit în Oceanul Indian în 2004 a făcut peste 100.000 de victime, din cauza tsunami-ului pe care l-a cauzat. Prin comparație, cutremurul din 1977 din Vrancea, cel mai activ punct seismic din România, a luat peste 1.500 de vieți.
Din fericire, planeta nu a fost, până în prezent, zguduită de un cutremur mai mare de 10 grade pe scara Richter. Specialiștii asigură că posibilitatea producerii unui seism mai mare de atât este una foarte mică, pe motiv că nu există o falie suficient de mare pentru a permite o asemenea forță, relatează stirilebzi.ro.
Însă… dacă Pământul ar fi lovit de un cutremur cu magnitudinea 11, în zonele urbane, clădirile ar fi distruse aproape instantaneu. Iar dacă zona ar fi în apropierea unui ocean sau a unei mări, s-ar produce și un tsunami uriaș, posibil chiar mai mare de cel de 524 de metri din Lituya Bay, provocat de o alunecare de teren, însă care a ucis numai doi oameni.
În cazul în care nu se produce un seism de 11, ci doar unul mai ”slab”, trebuie să știi ce să faci în cazul unui seism.
Clădirile trebuie părăsite calm, fără a lua lucruri inutile, iar drumul spre ieşire trebuie verificat cu grijă, pentru a evita expunerea la pericole.
Pentru orice eventualitate, trebuie prevenită rănirea provocată de căderea unor tencuieli, cărămizi, etc. la ieşirea din clădire, utilizând o cască de protecţie sau, în lipsa acesteia, un scaun (taburet) ori alt obiect protector (geantă, ghiozdan, cărţi groase, etc.).
Dacă la ieşire uşile sunt blocate, trebuie să se acţioneze fără panică pentru deblocarea acestora. Dacă uşile nu pot fi deblocate, se recomandă spargerea geamului, curăţirea ramei şi a zonei de cioburi, utilizând un scaun, o vază, etc. şi evacuarea prin golul astfel creat.
În cazul în care, în urma unui cutremur sunt persoane rănite, acestea trebuie să fie eliberate din locurile unde au rămas prinse și trebuie să li se acorde primul ajutor.