În contextul creșterii tarifelor de referință pentru polițele de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA), dar mai ales după ce i-a retras autorizația de funcționare unei noi societăți de asigurare, Euroins, a patra în decurs de opt ani, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să propună revenirea prețurilor polițelor obligatorii la valoarea de acum un an.
Publicarea noilor tarifele de referință pentru polițele de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) – care au crescut chiar și cu 40% față de anul trecut, după falimentul răsunător al companiei City Insurance – a produs îngrijorare printre șoferi, dar ceea ce a crescut și mai mult temerile românilor cu privire la explozia tarifelor este ieșirea de pe piață a unui nou asigurător – Euroins – al patrulea în opt ani, dar, mai relevant, liderul actual al segmentului RCA.
Peste 7 milioane de români aveau încheiate polițe RCA, la finalul anului trecut, conform celor mai recente date, preliminare, consultate de Gândul. Odată cu publicarea de către ASF a noilor tarife de referință – care au un caracter orientativ – șoferii au aflat că acestea au crescut cu ponderi cuprinse între 10 și chiar peste 40%, pe segmentul cel mai riscant.
Din total, peste 2,8 milioane de clienți au cumpărat polițe de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) de la Euroins, liderul pieței pe acest segment, cu 39,5% din piață la data de 31 decembrie 2022, conform datelor preliminare consultate de Gândul. Luând în calcul cuantumul Primelor Brute Subscrise (PBS), Euroins e pe primul loc cu aproape 2,6 miliarde de lei, respectiv 32,22% din totalul celor 7,94 de miliarde de lei.
Daniel Apostol, purtătorul de cuvânt al ASF, a confirmat pentru Gândul, că Autoritatea lucrează în prezent la un proiect menit să limiteze eventuale perturbări pe piață.
„Lucrăm la o propunere de revenire la prețurile practicate de companiile de asigurări cu un an în urmă, în martie 2022. Este o analiză făcută de Autoritate cu principalii asigurători din piață, pentru a găsi o soluție care să avantajeze consumatorii fără să aducă perturbări majore în piață. Asigurătorii vor oferi RCA la prețurile practicate cu un an în urmă”, a declarat oficialul ASF.
„În plus, Autoritatea de Supraveghere Financiară va anula taxa din contravaloarea polițelor RCA vândute, taxă pe care asigurătorii o achită către autoritate, lăsând astfel mai mult spațiu pentru a nu crește tarifele. Acest lucru va face că asigurații, cumpărătorii de polițe RCA să nu mai suporte costul inflației din ultimul an, de circa 16%”, a detaliat Daniel Apostol, pentru Gândul.
„Mai mult, prețurile practicate de companii la polițele RCA nu vor putea fi crescute peste valorile de acum un an, pentru o perioadă determinată de timp care să permită reechilibrarea pieței”, a declarat Daniel Apostol.
Potrivit oficialului, ASF va propune o perioadă de aplicare a acestei facilități de șase luni.
Conform informațiilor Gândul, propunerea va lua forma unui proiect de Ordonanță de Urgență, care va fi înaintat luni Ministerului Finanțelor Publice, cel care îl va duce mai departe pe masa Guvernului pentru fi adoptat cât mai curând.
Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat, vineri, că ASF trebuie să propună soluții care să vină în ajutorul tuturor asiguraților pe segmentul RCA.
„ASF va trebui să propună o serie de soluții pentru toți asigurații din piața de RCA din România, soluții care pot cuprinde diverse căi de acțiune, pe de o parte pentru cei asigurați la compania care a fost sancționată de către Autoritate (…) deoarece este instituția care reglementează și monitorizează și gestionează această piață, iar în funcție de soluțiile propuse, pot să vă asigur că Guvernul va lua acele măsuri, cele mai bune măsuri, pentru că pot fi mai multe soluții cu care să vină, astfel încât românii să fie protejați”, a spus ministrul Finanțelor”, a mai declarat ministrul Finanțelor.