Folia de aluminiu, nelipsită din bucătăriile românilor, este alcătuită dintr-o foaie foarte subțire din acest material, care este rulată pe un cilindru din carton, astfel încât să poată fi utilizată cu ușurință. Grosimea foii nu atinge de obicei 0,2 mm.
Aluminiul a devenit dintre cele mai utilizate metale după secolul al XX-lea, după oțel. Este extras din bauxită, un tip de rocă sedimentară. Are o durată de viață foarte lungă și este un bun conductor electric și termic.
Folia de aluminiu din bucătărie este extrem de practică și ușor de folosit. Însă, cât de sănătos este să gătești cu ajutorul foliei de aluminiu?
Păstrarea foliei de aluminiu aproape de foc sau la temperaturi ridicate pot fi periculoase. Acest lucru este valabil în special în cazul alimentelor acide sau picante. Odată ce aluminiul intră în organism, poate fi eliminat doar treptat și în cantități mici. Cu alte cuvinte, ingerarea unei cantități foarte mici de aluminiu nu cauzează probleme. Această cantitate este în jur de 40 mg per kilogram zilnic.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății o persoană de greutate medie poate ingera prin hrană până la 50mg de aluminiu pe zi fără să existe pericole pentru sănătate. Practic, organismul uman poate tolera 1mg de aluminiu pe kg/corp, până când acesta începe să aibă efecte adverse, scrie Foodstory, care citează un studiu publicat în Internațional Journal of Electrochemical Science, în 2012.
Cercetătorii au descoperit în acel studiu că prin gătirea alimentelor în folie de aluminiu crește riscul apariției osteoporozei și, de asemenea, riscul bolii Alzheimer.
În funcție de felul și temperaturile la care este gătită mâncarea cantitatea de aluminiu pe care o putem consuma poate ajunge până la 139,2 mg, mai arată studiul.
Nu este un pericol să păstrăm alimentele la rece în folie de aluminiu. Însă, atunci când gătim în folie sau vase de aluminiu la temperaturi de peste 150 de grade, mai arată studiul, transferul particulelor de aluminiu către alimente este extrem de mare.