Călin Georgescu descrie atitudinea celorlalte state față de țara noastră în scandalul Bâstroe ca fiind un efect al faptului că ”România nu mai reprezintă astăzi nimic internațional” și ”este tratată ca atare”.
Președintele Alianței Antreprenorilor și Agricultorilor, Călin Georgescu, a rezumat felul în care este tratată România în scandalul Bâstroe, susținând că țara noastră nu mai reprezintă nimic în context extern, deoarece reprezentanții României nu negociază în numele ei.
Mai mult decât atât, el a făcut o paralelă între scandalul Bâstroe și situația respingerii României ca membru Schengen:
”Este același lucru. România nu mai reprezintă astăzi nimic internațional. Nereprezentând nimic, este tratată ca atare și atunci pe această această altă petardă, un Schengen doi, statul român nu are nicio poziție. Sunt niște lucruri peste el, care se dictează peste el. Pentru că el nu mai există ca atare.”
Dacă în 2023, autoritățile române nu au primit deloc ușor acordul de a face măsurători pe Bâstroe, pentru a verifica lucrările de dragare făcute de ucraineni în apele lor teritoriale cu efecte nocive asupra Deltei Dunării, în 2004, ucrainenii au fost opriți să facă săpături, pentru că atunci au făcut operațiuni în apele teritoriale românești.
Colonelul Mihai Popa, cel care în 2004 conducea Poliția de Frontieră Chilia, a povestit pentru Gândul cum s-a autosesizat și a oprit intervenția navelor ucrainene în apele românești.
Scenariul din 2004 a început similar cu cel din 2023, mai ales în ce privește lipsa de transparență a autorităților ucrainene asupra lucrărilor de dragare pe care urmau să le efectueze.
O diferență majoră între 2004 și 2023 a fost însă reacția comunității internaționale asupra subiectului.
”În primul rând în 2004 a fost anul în care nu era interes pentru Ucraina și nu era interes ca România să nu-și rezolve un lucru absolut legal și atunci au intervenit toate organizațiile internaționale, toate organismele internaționale, toate convențiile internaționale, valabile și astăzi și s-a închis povestea rapid.
Toate, repet Comisia de la Berna, tot, ESPO, toți au intervenit” a declarat Călin Georgescu.
Ucraina a oferit marți României acordul scris pentru măsurarea adâncimii canalului Bâstroe, în urma solicitărilor făcute de autoritățile române.
Ministrul Transporturilor a transmis un mesaj referitor la modalitatea în care se vor face aceste măsurători:
”Partea ucraineană a propus României să realizeze propriile măsurători la care noi să desemnăm un expert român!
În prezent, avem un acord pentru măsurători care sunt efectuate de echipajele noastre pe brațul Chilia (partea ucraineană) între km 22 și km 116.
Partea română a solicitat acces pentru măsurători pe sectorul brațului Chilia cuprins între km 11 și km 22, dar și pe canalul Bâstroe” a transmis Sorin Grindeanu pe Facebook.