România nu poate tăia pensiile speciale, așa cum prevede acordul cu Comisia Europeană, prin PNRR, pentru că nimeni nu spune adevărul. Afirmația a fost făcută de Victor Ponta, fost premier al României, într-un interviu la GÂNDUL EXCLUSIV.
Victor Ponta a explicat care este situația în acest moment, precizând că, din acest punct de vedere, ”toată lumea fuge de adevăr” , numai că sunt necesare și răspunsuri la semne de întrebare apărute pe parcurs.
Înainte de toate, fostul premier a arătat ce înseamnă, de fapt, pensiile speciale.
“Toată lumea fuge de adevăr, eu l-am zis în Parlament și nu am mai intrat cu Pro România în Parlament când am zis adevărul. Ce numiți pensii speciale? Că dacă spuneți pensii necontributive, avem de discutat, așa le-ați pus pe toate pensii speciale”, a afirmat fostul premier.
Victor Ponta a precizat că există un mare procent din ”pensiile speciale” care reprezintă pensii militare.
“92% (n.red. – din pensiile speciale) sunt pensiile militare. Eu zic că nu sunt speciale, pentru că le avem de foarte mult timp, și nu contează asta, contează că sunt militare. Dar, 92% din tot ce se numește acum pensie specială sunt de fapt pensiile militare.
Vrei tu, România, să zici: «m-am hotărât să nu mai dau pensii la militari, polițiști, SRI, SPP, cine mai sunt»? Nu cred că vrei și nu cred că există o forță politică. Dar bun, lasă, taci din gură, uită de asta”, a explicat Ponta despre prima categorie de pensii necontributive inclusă la pensii speciale.
Mai departe, 5% cine sunt? Judecători și procurori. Vrei tu, România să tai pensiile la judecători și procurori? Nu vrei și nici nu poți, pentru că a zis CCR că nu poți să le tai. Ok. Au mai rămas veșnicii parlamentari cărora le tai, care sunt 0,0..%”
Victor Ponta
În ceea ce-i privește pe diplomați și aviatori, diurnele au fost asimilate salariului, chiar în perioada în care Victor Ponta era prim-ministru.
“Pe vremuri, diplomatul avea salariul foarte mic și în schimb avea niște diurne, niște chestii, să trăiască omul în străinătate. La fel și aviatorul și stewardesa. Aveau salariul ăla mititel și luau diurne de drum, și am zis că nu poți să-i scoți la pensie cu 100 de euro, după ce au fost diplomați sau pe avion. Și le-a băgat diurnele alea în…
Oricum, împreună luați toți aceștia – că nu mai avem generații de diplomați și piloții de la Tarom de pe vremuri -, împreună nu sunt 1%”, a explicat Ponta.
Tot ceea ce cere și se poate face este o atitudine fermă, în beneficiul țării noastre, inclusiv în relația cu Comisia Europeană.
“Dacă cineva ar veni și ar spune «astea sunt pensiile despre care vorbim, sunt niște abuzuri sau niște greșeli», nu-s abuzuri, că oamenii și-au luat pensia pe lege, nu poți să iei pensie mai mare decât salariul, niciodată. Doi, nu e normal să ai pensii atât de mari, de exemplu, la poliție sau în armată, chestorul sau generalul să aibă 200 de milioane (n.red. – 20.000 de lei) și sergentul să aibă 20 (n.red. – 2.000 de lei). Nu-i normal.
Majoritatea pensiilor militare – în sensul de armată, Poliție, SRI, SIE – sunt mici. Generalii și gradele mari, da, au pensii foarte mari și alea trag în sus. Acolo poți să spui, ăștia cu pensii mari stăm pe loc, nu le tăiem, nu tăiem la nimeni nimic, și cresc aia cu pensiile mici, pe măsură ce avem bani. Iar alții… nu mai facem pensii necontributive de acum încolo”, a mai spus Victor Ponta.
În opinia lui Victor Ponta, problema este că toți banii – indiferent că sunt de la pensiile mici sau cele mari – se duc afară, deoarece nu mai există produse românești.
“Nimeni nu vrea să explice adevărul, că USR a pus nu știu ce, că nu ne lasă Comisia Europeană, că… E o chestie falsă. De fapt, problema reală este că dacă tot dăm atât de mulți bani la pensii – nu-s mulți raportați la restul Europei, dar dăm niște bani -, nu putem să avem grijă ca pensionarii care nu-și fac vacanțe la Monaco și nici nu-și cumpără avioane private, când se duc la medicamente, să plătească factura, să cumpere mâncare, să-și ia haine, să aibă produse românești? Atunci, banii aia pe care-i dăm, se întorc”, a explicat Victor Ponta.
Fostul premier susține că, în condițiile actuale, cifrele care arată creștere economică sunt “mincinoase”.
Dar dacă tot ce dăm pensii, și la omul sărac, și la omul bogat, totul se dă pe produse din afară, atunci abia apare spărtura și inflația, și faptul că creșterea economică este o iluzie, nu este o creștere economică, pentru că nu rămâne nimic în România din ceea ce calculăm la cifre”, a precizat fostul premier.
Doar cu o atitudine decisă, în favoarea României, Comisia Europeană poate fi convinsă și va debloca banii din PNRR, deși ar fi un jalon neîndeplinit.
“Comisia Europeană nu a fost niciodată mai bleagă ca acum. Important e să faci ce vrei bun pentru România. Dacă nu faci nimic, nu înseamnă că ai făcut ce ai vrut, înseamnă că n-ai avut curaj sau nu te-a dus capul să rezolvi niște probleme. Altfel, Comisia Europeană, pe vremuri, era sperietoare, acum, sincer, să-i zici doamnei Ursula «Slava Ukraina» și poți să faci ce vrei.
Dar te duce mintea? Ai un plan să arăți, să faci ceva pentru țară? Dar dacă n-ai niciun plan, dacă nu mergi în nicio direcție, nu te rătăcești. Așa mi se pare mie România acum, că noi nu mergem în nicio direcție, și atunci sigur nu ne rătăcim”, a conchis Victor Ponta.
Interviul integral AICI:
CITEȘTE ȘI: