Consumul de insecte este periculos pentru sănătate, avertizează experții. În acest sens, un specialist a dezvăluit de ce oamenii nu ar trebui să consume făină de greieri, mai ales că poate fi contaminată cu bacterii.
Un specialist a dezvăluit ce tipuri de viruși, bacterii și contaminanți chimici pot fi găsiți în greierii de casă, care sunt transformați în faină și ajung apoi în farfuriile oamenilor din UE, inclusiv pe masa românilor.
Uniunea Europeană a aprobat consumul de făină de greieri, dar riscurile pentru sănătate nu sunt neapărat băgate în seamă.
Un expert în creșterea insectelor a explicat despre ce tipuri de viruși, bacterii și contaminați chimici pot fi găsiți în greierii de casă, care ulterior sunt transformați în făină și ajung în farfuriile oamenilor.
În ianuarie anul acesta Uniunea Europeană a aprobat făina de greieri de casă pentru componența alimentelor, iar acest lucru duce la trei numărul de insecte care pot fi consumate în UE.
Anterior, adică în iunie 2021, Comisia Europeană a permis adăugarea larvelor de viermi de făină în alimente, iar în noiembrie 2021 a adăugat lăcustele migratoare pe lista produselor alimentare.
Mulți susțin că insectele comestibile sunt o sursă bună de proteine, acizi grași, vitamine și minerale.
Cu toate acestea, oamenii trebuie să știe faptul că până acum insectele comestibile au fost recoltate mai ales în mediul natural.
Crescătorii de insecte subliniază că mulți consumatori nu știu cum arată reproducerea în masă a insectelor sau ce boli pot avea insectele și ce impurități chimice pot fi găsite în mâncarea obținută din acestea.
Printre altele, o expertă în insecte din Italia spune că acestea insectele se mănâncă unele pe altele, lăsând pe fundul recipientului, pe lângă praful aproape invizibil (fecale), rămășițele rudelor lor.
Cu alte cuvinte, fecalele și resturile moarte pot ajunge în produsele finale, potrivit Ziarulromânesc.ro.
Mai mult, studiile au demonstrat că zeci de mii de bacterii și viruși diferiţi se găsesc în fecalele greierilor de crescătorie.
„Problema reacțiilor alergice este o problemă fundamentală care ar trebui să ne facă să ne temem de aceste noi reglementări, care, de facto, perturbă echilibrul (microbiota/microbiom) transmis și menținut de generații.
Mai mult, impactul psihologic al noilor reguli asupra vieții persoanelor alergice și a familiilor acestora nu trebuie subestimat.
Datorită introducerii pe piața din UE a alimentelor cu făină de insecte, acești oameni vor trăi cu frica de alte probleme de sănătate și vor deveni sclavii citirii etichetelor (unde aditivul pentru insecte este ascuns sub denumiri latine sau acronime greu de descifrat)”, a relatat Marina Brusadelli, crescător de insecte italian, potrivit Romania.postsen.com.