TikTok este una dintre cele mai populare aplicații de social media din lume, iar România nu face excepție.
Rețeaua chinezească este, însă, în ultima perioadă, în centrul unor controverses legate de colectarea datelor personale ale utilizatorilor platformei.
Joi, în Congresul Statelor Unite, compania a fost aspru criticată pentru politicile sale referitoare la protecția datelor cu caracter personal.
Pe lângă aceasta, aplicația a început să fie interzisă sau restricționată de diverse entități, iar în tot acest scandal, multă lume se întreabă ce date culege despre noi TikTok.
Jurnaliștii Antena3 au analizat Termenii și Condițiile aplicației și au realizat o listă a datelor personale colectate de TikTok.
„Colectăm Conținutul utilizatorului prin preîncărcare în momentul creării, importului sau încărcării, indiferent dacă alegeți să salvați sau să încărcați acel Conținut al utilizatorului”. Practic, în momentul în care permiteți ca aplicația să vă acceseze folderul de media, tot conținutul acestuia va ajunge pe serverele TikTok. Acest lucru se va întâmpla de fiecare dată când veți face o poză sau un videoclip.
Colectăm conținut (precum text, imagini și videoclipuri) din clipboardul dispozitivului dumneavoastră, dacă alegeți să copiați și să lipiți conținut pe sau de pe Platformă sau să partajați conținut între aceasta și o platformă terță”. Astfel, tot conținutul la care ați dat copy în telefon este colectat de TikTok.
Colectăm informații despre locație (precum atracțiile turistice, magazinele sau alte puncte de interes) dacă alegeți să adăugați informațiile despre locație la Conținutul utilizatorului creat sau publicat de dumneavoastră”. Cu alte cuvinte, dacă ați ales să partajați cu aplicația locația, atunci aplicația va ști tot timpul unde sunteți, care sunt locurile pe care le vizitați cel mai des, cu ce prieteni vă vedeți și când, asta dacă și ei au ales să partajeze locația. Chiar dacă nu oferiți accesul la locație în aplicație, ei pot afla locația în baza IP-ului, dacă sunteți conectați la wi-fi.
Pe lângă acestea, potrivit sursei citate, TikTok mai colectează și alte date personale, precum datele despre dispozitivul de pe care accesați aplicația, date despre service-ul dispozitivului și date despre conținutul media pe care îl accesați.
Marea Britanie urmează să interzică aplicația TikTok pe telefoanele mobile ale miniștrilor și funcționarilor publici, o măsură similară fiind luată și în Statele Unite ale Americii.
Decizia marchează o întorsătură bruscă față de poziția anterioară a Regatului Unit și a venit la câteva ore după ce TikTok a declarat că proprietarului său, ByteDance, i s-a transmis de la Washington să vândă aplicația. În caz contrar, el se va confrunta cu o posibilă interdicție în țară.
Anunțul guvernului britanic a fost făcut joi de Oliver Dowden, ministrul Cabinetului, în Comune. El a spus că interdicția se aplică „cu efect imediat”.