Puterea de cumpărare în România este cu mult sub cea europeană, potrivit ultimelor rapoarte realizate de Eurostat.
Așadar, puterea de cumpărare a românilor este cu 23% sub media UE, nivel similar cu cel din Ungaria şi Portugalia, devansând alte cinci ţări europene, respectiv Bulgaria, Slovacia, Grecia, Croaţia şi Letonia, potrivit datele publicate de Eurostat.
Cea mai mică putere de cumpărare a fost înregistrată în 2022 de către Bulgaria, care este cu 41% sub media UE, scrie Ziarul Financiar. La polul opus se află Luxemburg şi Irlanda, cu un PIB per capital cu 161%, respectiv 134% peste media UE.
16 ţări se situează sub media europeană, inclusiv toate statele membre din Europa Centrală şi de Est, cu excepţia Austriei (25% peste medie). Tot sub medie se află Italia (-4%) şi Spania (-15%). Franţa este cu doar 1% peste media UE, urmată de Malta, cu 2%.
Datele Eurostat arată diferenţe majore între statele UE în ceea ce priveşte PIB per capital, indicator folosit pentru a măsura activitatea economică.
Rata inflației a crescut enorm în ultimele luni în România, ajungând la un număr din două cifre, iar costurile facturilor și al coșului zilnic au ajuns să fie uriașe, mai ales pentru cei cu venituri medii.
Potrivit datelor oficiale, o familie formată din doi adulți și doi copii ar avea nevoie de peste 8.600 de lei pentru un trai decent și, de asemenea, aceeași familie cheltuie lunar, doar pe mâncare, peste 1.800 de lei, respectiv cât salariul minim net, scrie Realitatea.net.