Felicia Nadina Ovanesian, city-managerul din Constanța, a luat decizia de a demisiona – miercuri, 24 martie 2023 -, transmițându-i primarului Vergil Chițac ”motivele” care au determinat-o să renunțe la funcția de administrator public. Controversată și acuzată că a ”terorizat”, efectiv, orașul, fiind – de facto – edilul urbei de la Malul Mării, Felicia Ovanesian lasă în urmă o ”moștenire grea”.
Avocata Felicia Ovanesian a fost numită în această funcție la sfârșitul lunii decembrie a anului 2020, chiar de primarul Vergil Chițac – cel căruia i-a fost și consilier onorific timp de 3 luni – coordonând, printre alte atribuții, Direcţia de Urbanism, Serviciile Publice și Direcția Achiziții.
Gândul prezintă, în exclusivitate, ”motivele” invocate de Felicia Ovanesian în demisia înaintată primarului Vergil Chițac, fostul city-manager – potrivit surselor noastre – aflându-se și în vizorul Direcției Naționale Anticorupție (DNA).
”Performanțele” Feliciei Ovanesian din perioada în care a fost city-manager ar fi scos peri albi constănțenilor, tabloul general fiind unul dezolant, au transmis, punctual, sursele Gândul:
Potrivit informațiilor obținute de Gândul, Felicia Ovanesian a luat decizia de a demisiona din funcția de city-manager fără să fie supusă unor ”presiuni”, însă primarul Vergil Chițac ar fi fost hotărât, oricum, să îi retragă atribuțiile.
”Dar a terorizat orașul în toată perioada în care a deținut funcția de city-manager, nu semna nimic, iar constănțenii, pur și simplu, o urau. Primarul i-ar fi retras, oricum, atribuțiile, dar a vrut să facă ea primul pas”, au transmis sursele Gândul.
În demisia înaintă primarului Vergil Chițac, Felicia Ovanesian se consideră o ”victimă” și susține, de la bun început, că decizia sa este motivată de faptul că nu i-ar fi fost asigurată ”libertatea în organizarea, coordonarea și gestionarea activităților și serviciilor coordonate”.
Mai mult, fostul city-manager al Constanței a ajuns la concluzia că funcția pe care a deținut-o a fost ”lipsită de conținut”, dezvăluind că în doi ani și jumătate nu a reușit să semneze ”nici măcar un unic document emis în cadrul Direcției Dezvoltare și Fonduri Europene”.
”… vă notific renunțarea la mandatul acordat, motivat de neasigurarea condițiilor prevăzute în contract privind libertatea în organizarea, coordonarea și gestionarea activităților și serviciilor coordonate.
Extrem de sintetic, cu excepția coordonării efective a direcțiilor conduswe de domnii Daniel Vlăescu și Răzvan Calotă, de a căror colaborare necondiționată am beneficiat, funcția mea a fost total lipsită de conținut.
În 2 ani și jumătate nu am semnat nici măcar un unic document emis în cadrul Direcției Dezvoltare și Fonduri Europene, nu mi-a fost adusă la cunoștință și/sau solicitată opinia pe nicio situație concretă în cadrul direcției, nu mi-a fost ascultată nicio recomandare, mi-a fost ignorată orice dispoziție. (…)
Nu ați întreprins absolut niciun demers pentru a pune lucrurile pe făgașul normal. (…) Ați ignorat numeroasele mele atenționări cu privire la activitatea antreprenorilor, cu privire la activitatea supervizorilor și, mai ales, cu privire la activitatea defectuoasă a funcționarilor din cadrul direcției”, îl acuză Felicia Ovanesian pe primarul Constanței, Vergil Chițac.
Un alt motiv invocat de Felicia Ovanesian ar fi fost acela că nu a avut acces la certificatele de urbanism și autorizațiile de construire, neavînd nici posibilitatea de a mai verifica ”legalitatea adeverințelor de edificare” emise pentru intrarea în legalitate a ”imobilelor edificate fără autorizație de construire”.
Fostul sity-manager îndreaptă, astfel, un deget acuzator tot către primarul Vergil Chițac, susținând că acesta ar fi dat dispoziția de a i se retrage accesul la astfel de documente după doar 6 luni de la preluarea funcției.
”Nu înțeleg să răspund pentru lucruri pe care nu mi se permite să le controlez, coordonez”, a scris Felicia Ovanesian în demisia din care Gândul prezintă extrase în exclusivitate.
Fostul city-manager mai susține că s-a lovit de un ”zid” în activitate pe care a desfășurat-o, că a fost ”sabotată” constant de directorul executiv Georgescu Raluca, iar toate demersurile sale pentru îmbunătățirea activității au fost blocate. Practic, Felicia Ovanesian transmite că intențiile sale au fost nobile, la nivel profesional, însă a existat un cumul de factori care au ”eliminat-o” din schemă.
”Esențial este că nu mi-a fost permisă exercitarea atribuțiilor, deciziile fiind luate în cele 3 direcții de domnia voastră (n.red. – primarul Vergil Chițac) și directori/arhitec șef”, mai scrie fostul city-manager al Constanței.
În ultimă instanță, ”ținta” Feliciei Ovanesian este chiar primarul Vergil Chițac, acesta fiind și acuzat că i-ar fi interzis city-managerului Constanței sesizarea comisiei de disciplină și ”formularea de referate” către primar.
”… mi-ați interzis sesizarea comisiei de disciplină, chiar și formularea de referate către domnia voastră. (…)
Am rezistat sperând că pot face ceva, oricât de puțin, pentru oraș. Sunt la punctul la care apreciez toate aceste compromisuri ca fiind excesive față de scopul pentru care am ales să renunț la profesie și să mă dedic interesului public”, a mai scris Felicia Ovanesian în demisia înaintată primarului Vergil Chițac.
Potrivit declarației de avere depusă la Primăria Constanța în anul 2021, Felicia Ovanesian deține 13 terenuri, în județul Constanța și în București.
Fostul sity-manager mai deține și două imobile:
Felicia Ovanesian deține și 23 de conturi bancare.
De asemenea, Felicia Ovanesian – fostul city-manager al Constanței – mai deține și ceasuri în valoare de peste 300.000 de lei.
Felicia Ovanesian a mai notat în declarația de avere din anul 2021:
Veniturile Feliciei Ovanesian provin din activitatea firmei Ovanesian și Toxin Societate Civilă de Avocați, care are sediul în locuința sa. De acolo a obținut 731.072 de lei, potrivit declarației de avere, dar a mai câștigat 2.600 de lei dintr-un fond de investiții.
Citește și: