Guvernul intervine din nou pentru a încerca să reducă din impactul pe care actualele probleme economice îl au asupra nivelului de trai al românilor.
În acest sens, dar și pentru a reduce inegalitatea socială, autoritățile anunță introducerea unui voucher destinat achiziționării de rechizite și articole de îmbrăcăminte pentru copii.
De acest voucher ar urma să beneficieze aproximativ 300.000 de copii de grădiniță și de școală, iar tichetele ar urma să aibă valoarea de 750 de lei.
Condiția este ca părinții să aibă venituri sub 1.275 de lei fiecare.
Mai mult decât atât, în școli, va fi extins programul de masă caldă iar unitățile care nu au echipamente și spații potrivite pentru desfășurarea cursurilor vor primi finanțare.
Studenții cu burse sociale vor primi 1.500 de lei la începutul anului universitar.
Totodată, peste 2 milioane de persoane vor beneficia în continuare vouchere pentru alimente.
Programul prevede finanțare totală de un miliard de euro pentru ajutoarele din a doua jumătate a anului 2023, din fonduri europene.
„Vorbim de folosirea acestor bani efectiv din semestrul 2i-2023.Avem 240 de milioane de euro alocați pentru decontarea programului de mese calde, sigur că vom avea o discuție cu Ministerul Educației pentru a stabili măsurile. Le vom aloca fondurile necesare pentru echipamente, care privesc menținerea în condiții bune a hranei pentru copii”, a declarat Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Guvernul, prin vocea ministrului Marcel Boloș, anunță noi ajutoare pentru românii aflați în situații vulnerabile.
Aceasta după ce, în ultima perioadă, autoritățile au oferit diverse ajutoare pentru persoanele care, din cauza scumpirilor din ultimul an, riscau să ajungă într-o situație foarte precară din punct de vedere financiar.
Un exemplu în acest sens sunt cardurile pentru alimente pe care Guvernul le-a distribuit persoanelor din categorii vulnerabile.
Potrivit lui Boloș, statul va acorda șase tranșe de ajutor pentru alimente și mese calde pentru aproximativ 2,4 milioane de persoane anul acesta.
„De aceste vouchere de alimente beneficiază aproape 2,4 milioane de români. Ne respectăm astfel promisiunea faţă de oameni, aceea de a avea grijă de nevoile lor imediate. Pe lângă voucherele sociale pentru alimente, vom continua distribuirea pachetelor cu produse alimentare şi în acest an, cu o nouă tranşă în luna aprilie. De asemenea, românii din medii vulnerabile primesc 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie.
Adăugând la acestea sprijinul pentru rechizite şi îmbrăcăminte acordat elevilor, trusourile pentru mamă şi nou-născut, voucherele pe care le pregătim pentru îmbunătățirea condițiilor de locuit şi pentru achiziționarea de electrocasnice, putem vorbi în 2023 despre un amplu pachet de măsuri sociale finanţat din fonduri europene – 1,8 miliarde de euro într-un singur an”, a declarat ministrul.