De unde vine și ce înseamnă expresia ”Tulai, Doamne!”? În România, există tot felul de expresii sau de cuvinte mai ”ciudate”, folosite doar în anumite zone ale țării.
De exemplu, cuvinte care sunt folosite în Moldova, în Dobrogea par amuzante sau cele din Banat, pentru cei din Muntenia. Aceste regionalisme specifice sunt adesea greu de înțeles pentru alți oameni. Acesta este și cazul cuvântului ”tulai” din expresia ”tulai, Doamne”, care este intens folosit de ardeleni pentru a exemplifica o anumită situație.
”No, tulai Doamne!” este o expresie folosită în zona Ardealului. Expresia ”tulai Doamne” este specifică ardelenilor și este utilizată împreună cu cuvântul ”Doamne” pentru a atrage atenția asupra unui eveniment. Această expresie este considerată un cuvânt propriu al regiunii și o separă de celelalte regiuni ale țării. Conform specialiștilor în lingvistică, originea cuvântului ”tulai” provine din limba maghiară, de la cuvântul ”tolvaj”, care înseamnă ”tâlhar”.
În trecut, acest termen a fost asociat cu ”hoții”, iar expresia a fost folosită pentru a evidenția o situație neplăcută. Cu timpul, sensul cuvântului ”tulai” s-a schimbat, iar în prezent este interpretat ca fiind echivalentul cuvântului ”vai”. Prin urmare, sintagma „tulai Doamne” poate fi înțeleasă ca fiind ”Vai Doamne”, scrie Realitatea.net.