Criza recent apărută în sectorul bancar este departe de a fi încheiată. Ba, mai mult, a afectat întreaga economie a Statelor Unite și va continua să o facă și-n perioada următoare, după cum remarcă analiștii.
În condițiile date, nu-i de mirare că se vorbește tot mai mult despre intrarea economiei americane în recesiune.
Ultimul care a făcut-o este Neel Kashkari, șeful Fed (Rezerva Federală) Minneapolis.
Într-o serie de comentarii exprimate la Face the Nation, de la CBS, Kashkari a explicat că stresul din sectorul bancar şi posibilitatea unei crize ulterioare a creditelor aduc Statele Unite mai aproape de recesiune.
„Cu siguranţă ne aduce mai aproape. Ceea ce este neclar pentru noi este cât de mult din aceste tensiuni bancare duc la o criză a creditului pe scară largă. Apoi, acea criză a creditului ar încetini economia. Monitorizăm situația asta foarte, foarte îndeaproape”, a spus oficialul Fed.
Neel Kashkari a fost printre cei mai aprigi susținători din cadrul Fed ai majorării ratelor dobânzilor, ca „armă” împotriva inflaţiei. În opinia sa, acum este prea devreme pentru a evalua cu exactitate impactul crizei din sistemul bancar asupra economiei SUA.
„În acest moment, stresul bancar are doar câteva săptămâni. Există unele semne îngrijorătoare. Pe partea pozitivă, vedem că retragerile de depozite par să fi încetinit, iar o oarecare încredere în rândul băncilor mici şi regionale a fost restabilită” – Neel Kashkari, șeful Fed Minneapolis
Săptămâna trecută, Federal Reserve a majorat ratele dobânzilor cu un sfert de punct procentual, drept răspuns la tsunami-ul declanșat de prăbuşirea Silicon Valley Bank şi a Signature Bank.
Oficialul Fed a remarcat faptul că „pieţele de capital au fost în mare parte închise în ultimele două săptămâni. Dacă acele pieţe de capital rămân închise pentru că debitorii şi creditorii rămân nervoşi, atunci asta îmi spune că va avea, probabil, un impact mai mare asupra economiei”.
Rezerva Federală a lansat, zilele trecute, un program de creditare de urgenţă menit să protejeze instituțiile financiare de probleme, în cazul în care retragerile din depozitele bancare se vor înmulți. Cele mai recente date arată că cei mai mulți clienți și-au mutat banii din băncile mici în băncile mai mari, tendință apărută imediat după prăbușirea SVB, la 10 martie.
În altă ordine de idei, Congresul SUA are programate pentru această săptămână primele audieri în ancheta privind falimentul SVB.