Uniunea Europeană este pregătită să adopte noi sancţiuni împotriva Belarusului dacă această ţară acceptă desfăşurarea unor arme nucleare ruseşti pe teritoriul său. Avertismentul a fost transmis de șeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.
În urmă cu câteva zile, Vladimir Putin a transmis că există un acord între Moscova şi Minsk pentru staţionarea în Belarus a unor arme nucleare tactice.
Rusia a reacționat, astfel, la decizia Marii Britanii de a oferi Ucrainei muniţii cu uraniu sărăcit.
„Găzduirea de către Belarus a unor arme nucleare tactice ruseşti constituie o escaladare iresponsabilă şi o ameninţare pentru securitatea europeană. Belarusul încă mai poate să oprească asta, este alegerea sa. UE rămâne pregătită să reacţioneze prin noi sancţiuni”, a transmis Josep Borrell într-un mesaj postat pe Twitter.
#Belarus hosting Russian nuclear weapons would mean an irresponsible escalation & threat to European security. Belarus can still stop it, it is their choice.
The EU stands ready to respond with further sanctions.
— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) March 26, 2023
Pe de altă parte, de la Washington, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate naţională, John Kirby, afirmă că Statele Unite nu au niciun indiciu, la momentul actual, că Rusia „ar intenţiona să recurgă la arme nucleare în Ucraina”. „Deocamdată, pentru SUA, nimic nu justifică schimbarea poziţionării în materie de descurajare strategică”, a declarat Kirby.
Sâmbătă, 25 martie, Vladimir Putin a anunțat că arme nucleare tactice aparținând Rusiei vor fi staționate în Belarus, potrivit Le Monde. Întrebat de ce acum a luat o asemenea decizie, liderul de la Kremlin a precizat că este un răspuns faţă de intenţia Marii Britanii de a furniza Ucrainei obuze perforante cu uraniu sărăcit.
„Nu e nimic neobișnuit ce face Rusia”, a zis Putin, întrucât „Statele Unite au desfăşurat de mult timp arme nucleare în ţările cu care sunt aliate”. Printre acestea, Vladimir Putin a menționat Germania, Turcia, Olanda, Belgia, Italia şi Grecia.
Mai mult, Vladimir Putin a avertizat că și Rusia are capacitatea de a folosi obuze cu uraniu sărăcit în Ucraina și chiar va recurge la acest tip de muniție dacă Occidentul va face același lucru. „Fără exagerare, avem sute de mii de asemenea obuze”, a arătat preşedintele rus.
Marea Britanie a admis, zilele trecute, că cele 14 tancuri Challenger 2 pe care le va oferi Ucrainei vor fi echipate cu obuze perforante care conţin uraniu sărăcit, scrie Euronews.