Gen (R) Virgil Bălăceanu, fost reprezentant al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles și fost șef al Brigăzii Multinaționale din Sud-Estul Europei, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Acesta a declarat că rachetele și-au păstrat importanța, iar acum au un efect mai mare la țintă. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.
„Artileria își păstrează rolul. Cred că toată lumea înțelege care este diferența dintre un tun, un obuzier și o rachetă. Se reconfirmă necesitatea artileriei, mai ales a celei autopropulsate. Totuși, rachetele, prin faptul că pot să lovească la distanță mai mare și au un efect mai mare la țintă, rămân o armă redutabilă, indiferent dacă vorbim de cele antitanc, antiaeriene sau antibalistice. Mergând pe ideea cuplurilor care au schimbat dimensiunea și succesul într-un război (tun și mitralieră în al Primul Război Mondial; tanc și aviație în al Doilea Război Mondial), cel de acum este între senzori și arma inteligentă”, a declarat gen (R) Virgil Bălăceanu.
Conform acestuia, s-au transformat lucrurile, astfel că avem și obuze sau sisteme de determinare a modului în care se lovește ținta.
„Nu sunt acele proiectile care au plecat din gura de foc și au ajuns acolo doar pe niște probabilități de lovire, ci este autodirijarea. Legile luptei armatei rămân același, fie că vorbim de economia forțelor, fie că vorbim de concentrare a efortului, fie că vorbim de surprindere, de evitarea surprinderii. Modul în care aplici aceste legi și principii ale luptei armate este diferit în funcție de ceea ce dispui ca mijloc de luptă și performanța acestuia, care este condiționată de tehnologie și de gradul de instruire”, a mai spus el.
Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă – și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul. Țineți aproape!”