Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Buzău anunță că, la 24 martie, într-o gospodărie particulară din județ a fost depistat un focar de pestă porcină africană.
Autoritățile au acționat imediat pentru a preveni răspândirea focarului.
Astfel, animalele din gospodărie au fost sacrificate astfel încât să fie preîntâmpinată extinderea bolii şi la alte efective de porci din zonă.
„Acum patru sau cinci zile am înregistrat un focar declarat de pestă porcină la o exploataţie non-profesională. Au fost trei animale, unul a fost sacrificat având semnele bolii, s-a confirmat, şi mai existau doi porci în curte care au fost eutanasiaţi„, a declarat, în cadrul Colegiului Prefectural Buzău, Paul Jipa, şef serviciu control în cadrul DSVSA Buzău.
Având în vedere deschiderea târgurilor şi oboarelor din judeţ în perioada premergătoare Paștelui, Prefectura a solicitat DSVSA vigilenţă şi efectuarea unor controale riguroase.
La acest moment, focarul din localitatea Căldărăşti se află în monitorizare. „La acest moment supraveghem focarul, sperăm să nu se extindă, dacă nu apar modificări, potrivit legii, în maxim 30 de zile vom declara focarul închis”, a declarat responsabilul DSVSA Buzău.
Buzăul a fost unul dintre cele mai afectate judeţe de pestă porcină pe parcursul anului trecut, mii de animale din exploataţii profesionale şi gospodării fiind sacrificate.
Situația a fost, însă, disperată și în alte locuri din țară, pesta porcină africană ducând la închiderea târgurilor de animale din județul Gorj chiar înaintea sărbătorilor de iarnă. Aici, supărați că nu au mai avut unde să își vândă animalele, mulți au căutat soluții alternative și astfel au ajuns să posteze anunțuri pe Internet. Pentru a scăpa mai repede de porci, gorjenii i-au vândut direct din gospodării, potrivit anunțurilor de pe mai multe site-uri.
În județul Gorj au fost active nouă focare de pestă porcină africană.
Citește mai multe AICI.