Antreprenorul italian din industria vinurilor Bruno Ceretto afirmă că „fără ajutorul migranților, am vinde bulgări de pământ”. El vorbește și despre români, în contextul în care mulți dintre angajații săi sunt conaționali de-ai noștri.
„Am vinde bulgări, nu vin. Totul s-ar prăbuși. Muncitorii care vin din străinătate sunt indispensabili și aproape că nu mai sunt lucrătorii sezonieri, dintre cei care veneau în martie și plecau din nou în octombrie. Aproape toți s-au oprit aici”, spune el.
El spune că lucrează cu peste 40 de români și este foarte mulțumit de activitatea lor.
„Lucrez cu cel puțin vreo patruzeci și ceva de români, dar acum mai sunt câțiva din Bangladesh și pentru prima dată am angajat doi senegalezi, primii fermieri de culoare din aceste locuri. Dar sunt sigur că în 20 de ani vor fi majoritari. Românii și-au adus familiile, își trimit copiii la școală și sper că unii dintre acești băieți vor putea să continue să lucreze cu noi.
Unii au trecut de la statutul de muncitori, la cel de șefi de echipă. La fiecare zece muncitori străini avem un absolvent al școlii de vinuri care îi supraveghează și îi formează. Până acum, este un țesut social consolidat”, a mai spus antreprenorul, pentru publicația italiană La Repubblica.
Bruno Ceretto a redat și povestea unui român care, cu ajutorul banilor câștigați în Italia, cultivă acum prune lângă București.
„Mulți români cumpără casă și teren în zona în care s-au născut, poate pentru părinți și rude. Unul dintre ei, Alin, are trei hectare de teren la 60 de kilometri de București și cultivă prune. În acest weekend a zburat în România cu 19 euro pentru a face tăierea pomilor, și-a luat o zi liberă și este fericit. Rudele lui vor vinde fructele la piață”, spune italianul, citat de G4Media.
Realația dintre antreprenor și angajații lui nu se limitează la munca din teren.
„Văd o integrare frumoasă în majoritatea cazurilor. Noii noștri fermieri au început chiar să mănânce și să bea în stilul nostru: eu însumi produc vin pentru ei în ambalaje de 5 litri, alb și roșu. Îmi place foarte mult să vorbesc cu acești oameni, să-i las să-mi povestească despre familiile lor, despre viața lor. Uneori mă invită la botezurile copiilor lor, iar eu abia aștept să merg”, spune italianul.
Bruno Ceretto este de părere că în agricultura italiană ar fi nevoie de mai mulți muncitori din străinătate.