Trezirea cu mâinile amorțite este, de obicei, un semn al unei probleme cu circulația de la nivelul brațelor. Poate apărea după ce o persoană a dormit pe brațe sau cu mâinile într-o poziție incomodă, dar unele cauze pot reprezenta semne de alarmă ce trebuie să vă trimită direct la medicul specialist.
Diagnosticul implică în general teste pentru a verifica sistemul nervos. Dacă medicul suspectează o anumită cauză, poate recomanda și alte teste specifice acesteia. Tipul de tratament va depinde de diagnostic.
Amorțeala în mâini înseamnă, în general, că există compresie sau lipsă de semnal într-unul dintre nervii care controlează mâinile.
Există mai multe cauze care pot provoca simptome cum ar fi amorțeală în mâini, conform Medical News Today.
Poziția proastă de somn este o cauză simplă și comună a trezirii cu mâinile amorțite. Este posibil să fi dormit peste mâini sau cu mâinile într-o poziție ciudată.
Dormitul într-o poziție neobișnuită poate pune o presiune temporară asupra nervilor sau poate încetini circulația într-o anumită zonă, cum ar fi mâinile. Această presiune și lipsa fluxului sangvin pot cauza amorțeală sau senzație de furnicături.
Schimbarea poziției de somn pentru a reduce presiunea ar trebui să ajute la rezolvarea acestui simptom. Evitarea somnului pe mâini sau cu brațele deasupra sau sub cap pot ajuta, de asemenea, la prevenirea amorțelii mâinilor la trezire.
Sindromul de tunel carpian poate provoca, de asemenea, amorțeală sau furnicături la mâini și încheieturi. Sindromul de tunel carpian apare atunci când nervul median din mână devine comprimat, în general din cauza inflamației cauzate de suprasolicitare.
Sindromul de tunel carpian poate duce la simptome precum durere, senzații de furnicături și scăderea forței la nivelul mâinilor. Persoanele care fac mișcări repetitive, cum ar fi utilizarea unei case de marcat sau apăsarea pe o tastatură pentru perioade lungi, pot crește riscul de a dezvolta sau de a experimenta sindromul de tunel carpian. (Citește mai multe informații despre subiect aici….)
Diabetul este o boală cronică care apare atunci când organismul nu poate produce sau utiliza insulina în mod corespunzător. Determină niveluri ridicate de zahăr din sânge, ceea ce poate duce la alte complicații.
Problemele la sistemul nervos sunt frecvente în rândul persoanelor cu diabet. Asociația Americană de Diabet arată că „aproximativ jumătate din persoanele cu diabet zaharat au o anumită formă de afectare a nervilor”.
Sistemul nervos periferic trimite semnale nervoase între sistemul nervos central și restul corpului. Există diferite tipuri de neuropatie periferică, iar multe dintre ele provoacă simptome similare, cum ar fi amorțeală, furnicături sau senzații dureroase la nivelul nervilor.
Medicii pot folosi teste imagistice pentru a verifica dacă ceva din interiorul corpului pune presiune asupra nervilor. Testele precum electromiografia pot ajuta medicii să identifice semnalele nervoase defectuoase de la nivelul mușchilor, ceea ce le-ar putea permite să confirme un diagnostic.
Uneori, mâinile amorțite ar putea fi un semn al unui nevrom, cunoscut și sub numele de „tumoare nervoasă” sau „nerv ciupit”.
Dacă inflamația sau trauma determină țesuturile din organism să exercite presiune asupra unui nerv, nervul poate trimite semnale care pot provoca diferite simptome, cum ar fi durere, slăbiciune și amorțeală, în mușchii zonei afectate.
Spondiloza cervicală sau artrita la nivelul gâtului este o afecțiune care apare pe măsură ce discurile coloanei vertebrale se uzează. Această degenerare apare, de obicei, la persoanele în vârstă.
Spondiloza poate duce la subțirea spațiului dintre vertebrele din gât, ceea ce ar putea pune presiune asupra nervilor. Dacă se întâmplă acest lucru, poate provoca simptome precum amorțeală și furnicături în mâini și brațe. Aceste simptome pot afecta și alte zone ale corpului, inclusiv picioarele și picioarele.
Consumul prea mult de alcool pe perioade mai lungi poate provoca, de asemenea, unele simptome de afectare a nervilor, deoarece cantitățile excesive de alcool pot deteriora țesutul nervos. Persoanele care consumă alcool foarte mult pot avea și alte probleme, cum ar fi deficiențe de nutrienți din cauza unei diete proaste.
Cu o combinație a acestor factori, nu este neobișnuit ca persoanele cu tulburare severă de consum de alcool să experimenteze amorțeală, durere sau furnicături la nivelul membrelor.
Unele afecțiuni neurologice, cum ar fi scleroza multiplă, pot duce la amorțeală în brațe și mâini. O persoană cu o afecțiune neurologică poate observa alte simptome, cum ar fi dificultăți de mers, modificări ale vederii sau amorțeală sau durere în alte zone, cum ar fi picioarele și tălpile.
Testele de sânge pot ajuta la eliminarea altor afecțiuni posibile și la verificarea markerilor de scleroză multiplă. Testele imagistice, cum ar fi o scanare RMN, pot dezvălui dacă există zone deteriorate ale creierului care cauzează simptome.
Simptome similare pot apărea și ca efect secundar al unor medicamente, cum ar fi medicamentele pentru chimioterapie sau medicamentele cardiovasculare.