Prima pagină » Știri externe » LIVE | Război în Ucraina, ziua 404. Șeful Wagner susține că ar fi cucerit primăria Bahmut/Rusia și Belarus sărbătoresc ziua „unității”

LIVE | Război în Ucraina, ziua 404. Șeful Wagner susține că ar fi cucerit primăria Bahmut/Rusia și Belarus sărbătoresc ziua „unității”

LIVE | Război în Ucraina, ziua 404. Șeful Wagner susține că ar fi cucerit primăria Bahmut/Rusia și Belarus sărbătoresc ziua „unității”
LIVE | Război în Ucraina, ziua 400: Rușii avansează în Bahmut / Sursa FOTO: flickr.com

Războiul din Ucraina a ajuns duminică în ziua cu numărul 404, iar GÂNDUL vă prezintă principalele evenimente legate de conflictul din țara vecină.

Grupul paramilitar rus Wagner a revendicat luni cucerirea primăriei din Bahmut, oraş în estul Ucrainei, afirmând că această preluare înseamnă că în prezent controlează oraşul „în sens legal„, scrie AFP.

UPDATE: Explozie în orașul ucrainean Melitopol, ocupat de ruși. Oficial pro-rus rănit într-un atac cu o mașină capcană

Un oficial numit de Rusia a fost rănit luni într-o explozie de mașină în orașul ucrainean Melitopol, a declarat primarul ucrainean al orașului, Ivan Fedorov, într-o postare pe Telegram.

Zelenski le mulțumește apărătorilor lui Bahmut, în timp ce șeful Wagner spune că orașul a căzut

Luptele din jurul orașului Bahmut, din estul Ucrainei, au rămas „deosebit de fierbinți”, a declarat președintele Volodimir Zelenski, fără a da indicii că orașul a căzut în cele din urmă în mâinile Rusiei, așa cum susține fondatorul forței de mercenari Wagner.

„În sens legal, Bahmut a fost capturat. Inamicul este concentrat în zonele din vest”, a declarat patronul grupului paramilitar rus Wagner, Evgheni Prigojin, pe canalul său Telegram, scrie Agerpres.

Dar nu a existat niciun indiciu din partea oficialilor ucraineni că Bahmut, un oraș de 70.000 de locuitori înainte de invazia rusă lansată în urmă cu peste un an, a căzut în mâinile rușilor.

„Mulțumesc soldaților noștri care luptă în Avdiivka, Maryinka și Bahmut”, a declarat Zelenski în discursul său video de noapte. „În special Bahmut. Acolo este deosebit de cald”.

De asemenea, Zelenski a declarat că numai victoria militară a Ucrainei poate pune capăt terorii rusești, transmite cotidianul ucrainean.

Există o singură cale de a opri teroarea rusă, de a restabili securitatea în toate orașele și comunitățile noastre. Iar această singură cale este victoria militară a Ucrainei. Nu există și nu va exista altă cale”.

Ministrul adjunct ucrainean al Apărării, Hanna Maliar, a descris anterior situația din jurul orașului ca fiind „tensionată”. Forțele ucrainene își apărau pozițiile, iar forțele rusești nu acordau prea multă atenție pierderilor în timp ce atacau, a declarat Maliar.

Proeminentul analist militar ucrainean Oleh Zhdanov a declarat că luptele au cuprins centrul orașului Bahmut. Forțele ucrainene au respins 25 de atacuri inamice, dar forțele rusești au capturat uzina metalurgică AZOM, pe care trupele ucrainene o apărau de zile întregi.

„Inamicul atacă centrul orașului dinspre nord, est și sud și încearcă să preia orașul sub controlul său total”, a declarat Zhdanov, într-o înregistrare video difuzată pe YouTube.

Oraş cu circa 70.000 de locuitori înainte de război, Bahmut a devenit – în virtutea îndelungatei bătălii şi a pierderilor grele suferite de ambele tabere – simbolul luptei între ruşi şi ucraineni pentru controlul regiunii industriale Donbas.

Rusia și Belarus sărbătoresc ziua „unității”

Minsk și Moscova au marcat duminică ziua unității, amintindu-și când, în 1996, președintele belarus Alexandr Lukașenko și președintele rus de atunci Boris Elțin au semnat un tratat care vizează formarea unui stat al Uniunii.  Unele propuneri, precum o monedă comună, nu a  fot agreată niciodată, dar statul Uniunii a devenit baza unei cooperări care se aprofundează treptat.

În timp ce Belarusul părea interesat și de relațiile cu Occidentul, asta s-a schimbat în 2020, când Moscova a venit în salvarea lui Lukașenko. Liderul se confruntase cu uriașe proteste de stradă antiguvernamentale. Rusia a spus că este pregătită să trimită trupe, pentru a sprijini represiunea împotriva disidenței. În cele din urmă, nu au fost implicate trupe rusești, dar oferta a contribuit într-un fel la înăbușirea revoltei.

În ultimul an, pe măsură ce Rusia a lovit Ucraina, Belarus a stat loial Rusiei și a acceptat recent să găzduiască arme nucleare tactice rusești – un semn al legăturilor mai puternice. Fără ieșire la mare și cuprinsă între Rusia, Ucraina, Lituania și Polonia, Belarus a devenit independentă odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991.

Trei ani mai târziu, Alexandru Lukașenko, un deputat sovietic cândva radical și reformator, a venit la putere. Mandatul său a fost, fără îndoială, o întoarcere la trecutul sovietic, Belarusul menținând o economie centralizată, în mare parte de stat și o societate strict controlată.

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției ... vezi toate articolele

Citește și