Bărbatul din Dâmbovița care a construit un panou solar pentru încălzirea locuinței. „FUNCȚIONEAZĂ 8 ore/zi”

Bărbatul din Dâmbovița care a construit un panou solar pentru încălzirea locuinței. „FUNCȚIONEAZĂ 8 ore/zi”
Bărbatul din Dâmbovița care a construit un panou solar pentru încălzirea locuinței / Sursa FOTO: eon.ro
Publicat: 03/04/2023, 22:15
Actualizat: 04/04/2023, 12:33

Explozia prețurilor la energie l-a determinat pe un bărbat din Dâmbovița să își construiască singur panoul solar cu care încălzește locuința. Este vorba, de fapt, despre un sistem de încălzire cu aer, care funcționează opt ore pe zi, după cum recunoaște realizatorul panoului.

Inedita metodă de economie la factura de încălzire a dat roade, iar acum Florian Ispas spune că se felicită pentru că a marșat pe acest drum.

Cât l-a costat sistemul

Montat pe acoperiș, sistemul este unul extrem de interesant și, în același timp, foarte eficient. Și ieftin, se laudă Florian. Pentru un singur panou, cu dimensiunea 1,8X1,05, a scos din buzunar 2500 de lei, iar în acești bani intră „materiale de ultimă generație”, după cum ne-a precizat dâmbovițeanul.

Există sisteme asemănătoare pe alte continente, prin America și Asia, dar în Europa nu se produc încă, din câte m-am documentat. Panoul încălzește aerul din casă precum face aeroterma, doar că aeroterma încălzește pe bani grei”, povestește Florian Ispas, absolvent al Facultății de Inginerie Electrică din cadrul Universității Valahia Târgoviște.

Sistemul funcționează doar când afară este Soare, însă chiar și așa are suficientă „putere” încât să încălzească o casă nu numai pe timp de zi, ci și noaptea. Aerul de afară este pompat în interiorul locuinței cu ajutorul unui ventilator comandat automat de un termostat. Acesta din urmă măsoară temperatura la ieșirea din panou și pornește ventilatorul când temperatura depășește un anumit prag, la fel, oprindu-se când scade sub o anumită limită.

Vedem cu toții atunci când parcăm mașina la soare, mai ales dacă bordul și scaunele sunt negre, cât de cald se face. Acesta este principiul de funcționare, dar, deși este simplu, în practică se interpun totuși și niște obstacole tehnice, care trebuie depășite. Dar, spre deosebire de panourile solare pentru apă caldă, acestea sunt mult mai simple, necesită accesorii mai simple, mai puține. Apa îngheață și își mărește volumul deteriorând conductele, fierbe când nu o folosim și energia solară este din abundență vara”, explică Florian.

După ce s-a mutat la țară, Florian Ispas spune că a devenit tot mai preocupat de găsirea unor surse alternative pentru încălzirea casei. Acum, nu are nicio sursă de foc în locuința lui, totul fiind electric, scrie adevarul.ro.

„Am căutat pe Internet și am văzut că există astfel de preocupări în întreaga lume, ce-i drept mai mult în țările nordice. În 2020 am construit primul panou solar cu aer cald, din lemn, cu tabla vopsită negru, cu vopsea ordinară, dar care a dat ceva rezultate, în toamna, iarna 2020-2021. Desigur am aflat și neajunsurile materialelor folosite, cum s-a degradat vopseaua, cum s-a degradat lemnul, și altele”, povestește Florian Ispas.

Potrivit acestuia, eficiența sistemului stă în captatorul solar care, de fapt, este o placă din aluminiu acoperită pe o parte cu un strat selectiv, adică o substanță care are proprietatea de a converti energia luminoasă a fotonilor în energie termică.

„Din calcule reiese un randament în jur de 75-77%. Cum soarele nostru ne furnizează în jur de 1000W/mp în condiții de cer senin, aria panoului fiind de 1.8mp, rezultă că acest panou furnizează în jur de 1350-1400W” – Florian Ispas

Bărbatul din Dâmbovița susține că „toată această energie, dacă intră ziua în casă, noaptea probabil nici nu mai trebuie altă energie. Ziua, în camera în care dormim, se fac 25-26 de grade, iar abia spre dimineață scade sub 21, ca să pornească încălzirea. Inclusiv noile blocuri care se construiesc pot avea astfel de panouri solare pe pereții care n-au ferestre, economisind astfel mulți bani pentru sursa principală de energie”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
REVOLUȚIE în electronică! Au anunțat o descoperire remarcabilă!
A murit cea mai frumoasă actriță. Marea doamnă s-a stins. Toți o știau din telenovele
S-a dus mult prea devreme. O cunoscută actriță a murit la 51 de ani
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cristina Șișcanu vorbește despre cum și-a educat copiii: „Am crescut cumva 3 copii total diferiți....
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor