UBS (UBSG.S) a obținut acordul temporar din partea autorităților de reglementare antitrust din UE pentru a finaliza achiziția Credit Suisse (CSGN.S), dar va trebui totuși să solicite aprobarea, conform regulilor UE privind fuziunile, a anunțat Comisia Europeană.
UBS a venit în salvarea Credit Suisse luna trecută printr-o fuziune concepută și finanțată de autoritățile elvețiene.
Conform regulilor Uniunii Europene privind fuziunile, companiile pot finaliza tranzacții numai după ce au obținut aprobarea UE antitrust sau se pot confrunta cu amenzi de până la 10% din cifra lor de afaceri totală.
Autoritatea antitrust al UE a precizat că băncile elveţiene au cerut o scutire de la această obligaţie.
„La cererea UBS şi a Credit Suisse, Comisia a acordat o derogare de la obligaţie, pe baza articolului 7 alineatul (3) din Regulamentul UE privind concentrările economice. Comisia a constatat că cerinţele pentru o derogare au fost îndeplinite şi, prin urmare, a aprobat, la 4 aprilie 2023, cererea de derogare, cu anumite condiţii”, a declarat Comisia, pentru Reuters.
Banca creată de preluarea Credit Suisse de către UBS este gata să îşi reducă forţa de muncă cu 20%-30%, a informat duminică cotidianul elveţian Tages-Anzeiger, citând un manager senior al UBS.
Potrivit articolului publicat de Tages-Anzeiger și preluat de Reuters, banca ar putea tăia aproximativ 11.000 de locuri de muncă în Elveţia.
Locurile de muncă de la divizia sa de investiţii bancare din SUA vor fi, de asemenea, afectate, se arată în articol, UBS fiind pregătită pentru discuţii pentru a rezilia un acord care i-ar fi dat operatorului de tranzacţii de pe Wall Street, Michael Klein, controlul asupra unei mari părţi a băncii de investiţii a Credit Suisse.
Implicarea statului elvețian în povestea preluării Credit Suisse de către banca rivală UBS Group și povestea din spatele acestei afaceri au atras atenția Procuraturii Federale, care au declanșat o anchetă, al cărei ecou ar putea zdruncina din temelii întreg sistemul financiar-bancar helvet. (CITEȘTE MAI MULTE DETALII DESPRE SUBIECT AICI…)
Procuratura de la Berna va analiza posibila încălcare a legii de către oficialii guvernamentali, organismele de reglementare şi directorii celor două bănci. Toți aceștia au căzut de acord, la mijlocul lunii trecute, asupra unei preluări „în regim de urgenţă” a Credit Suisse de către UBS, pentru a evita o potenţială criză financiară cu efecte catastrofale.
UBS a fost de acord să cumpere Credit Suisse, banca concurentă din Zurich, pentru 3 miliarde de franci elveţieni (3,3 miliarde de dolari), într-o tranzacţie concepută de guvernul elveţian, banca centrală şi autoritatea de reglementare a pieţei pentru a evita colapsul sistemului financiar al ţării.
Însă acordul, care a fost realizat şi pentru a ajuta la asigurarea stabilităţii financiare la nivel global, a stârnit îngrijorări cu privire la dimensiunea unei noi bănci cu active de 1.600 miliarde de dolari şi peste 120.000 de angajaţi în întreaga lume.