Unul dintre cele mai tari trucuri din bucătărie te învață cum să decongelezi carnea în doar 5 minute. Pentru o persoană pasionată de gătit, decongelarea s-a dovedit, de multe ori, a fi, dacă nu o problemă, măcar o bătaie de cap.
Gândul îți arată cel mai tare truc din bucătărie, care te scapă de multe momente neplăcute.
Folosind acest truc, nu mai ai nevoie nici de un cuptor de microunde cu funcție de decongelare și, indirect, ajungi să faci și o economie la factura de energie.
În plus, eviți și metoda cu apă fierbinte, căci nu-i o idee prea bună și asta dintr-un motiv simplu – primul strat de carne, cel superior, se va găti.
În mod cert ai observat că, atunci când pui un pachet de la congelator într-o oală cu apă fierbinte, carnea ajunge să își schimbe culoarea. Asta se întâmplă deoarece primul strat de carne, cel de la suprafață, ajunge să se gătească (datorită apei fierbinți), pe când în interior carnea rămâne tot înghețată bocnă.
Trucul prin care decongelezi carnea în 5 minute e foarte simplu și… eficient.
Așază o oală cu gura în jos și pune carnea deasupra. Peste bucata de carne, pune o altă oală, dar umplută pe jumătate cu apă calde. Și gata, trebuie doar să aștepți câteva minute, în jur de cinci, și carnea este dezghețată. Dacă, însă, bucata de carne este mai groasă, poate dura ceva mai mult, dar undeva până în 20 de minute.
Pe cât de ușor e acest truc, pe atât de simplă și explicația: metalul este un foarte bun conductor, inclusiv de căldură, și astfel ajută la dezghețarea cărnii congelate.
Folosind această metodă, eviți orice efecte negative secundare și nici nu intervii mai mult decât este cazul asupra texturii cărnii.
În primul rând, o poți lăsa în frigider, ceea ce presupune o planificare în avans a ceea ce îți propui să faci; carnea se dezgheață lent și în timp (mai bine de 24 de ore) dacă este lăsată în frigider.
O altă metodă este scufundarea bucății de carne congelată în apă rece, mai rapidă decât dezghețarea la frigider, dar necesită multă atenție. Înainte de toate, trebuie avut grijă ca pachetul să fie perfect etanș pentru a nu permite bacteriilor din aer sau apă să ajungă la alimente. Totodată, e posibil ca țesutul din carne să absoarbă, totuși, apă, ceea ce niciun bucătar nu își dorește.
Dezghețarea la microunde trebuie făcută imediat după ce am scos carnea de la congelator, altfel există riscul ca unele porțiuni să devină calde și, astfel, vor intra, în cuptor, într-un proces de gătire.