Specialiștii din Germania susțin că o iluzie optică te poate ajuta să îți dai seama dacă suferi sau nu de o afecțiune mentală gravă.
Nu există un test medical specific pentru diagnosticarea schizofreniei, ceea ce reprezintă o problemă pentru pacienții care suferă de boli mentale.
Oamenii de știință din Germania spun că iluzia optică „masca goală” îți poate arăta dacă suferi de această tulburare.
Iluzia optică prezintă o mască de față albă care se rotește în aer.
Majoritatea oamenilor par să vadă partea goală din spate care se rotește în sens opus. Nasul pare să fie îndreptat spre exterior, dar de fapt este îndreptat spre interior.
Experții spun că cei care suferă de schizofrenie nu vor fi păcăliți de iluzie, dar ceilalți vor fi.
Chiar și atunci când ești conștient de iluzie, este puțin probabil să poți distinge partea din spate a măștii, potrivit Mirror.
Cei care au creat-o spun că acest lucru se datorează faptului că iluzia a fost concepută pentru a ținti modul în care creierul procesează imaginile.
Creierul uman se bazează pe propria experiență trăită pentru a concluziona că fețele sunt convexe sau îndreptate spre exterior, astfel încât procesăm imaginea într-un mod care are sens.
Propria noastră așteptare este atât de puternică încât pur și simplu nu o putem anula.
„Procesarea noastră de sus în jos deține amintiri, ca niște modele de stoc.
Toate modelele din capul nostru au o față care iese, așa că ori de câte ori vedem o față, bineînțeles că trebuie să iasă”, a declarat Danai Dima de la Universitatea de Medicină din Hanovra în Journal NeuroImage.
Se spune că cei care suferă de schizofrenie sunt capabili să vadă partea goală a feței, deoarece părțile senzoriale și conceptuale ale creierului lor procesează lucrurile în mod diferit.
Specialiștii spun că iluzia poate fi „înfrântă” de persoanele aflate sub influența drogurilor sau a alcoolului.
Schizofrenia este o afecțiune mentală severă care provoacă o serie de halucinații.
Se manifestă prin iluzii, gânduri confuze, dezinteres față de activitățile zilnice, retragerea din preajma oamenilor și izolarea socială.
Medicii descriu adesea boala ca fiind un tip de psihoză, ceea ce înseamnă că o persoană nu poate distinge întotdeauna propriile gânduri și idei de realitate.