Proiect de LEGE care să restricționeze conținuturile foto-audio-video create cu ajutorul Inteligenței Artificiale. Se poate ajunge și la închisoare

Proiect de LEGE care să restricționeze conținuturile foto-audio-video create cu ajutorul Inteligenței Artificiale. Se poate ajunge și la închisoare
Foto - caracter ilustrativ: Profimedia
Publicat: 10/04/2023, 22:35
Actualizat: 10/04/2023, 22:43

Parlamentarii PSD au inițiat un proiect de lege prin care sunt restricționate conținuturile de tip imagine, înregistrare audio sau înregistrare video create, cu ajutorul Inteligenței Artificiale (IA) sau cu ajutorul tehnologiei de augmentare a realității (RV), astfel încât să creeze aparența că o persoană a spus sau a făcut lucruri care, în realitate, nu au fost spuse, respectiv nu au fost făcute de acea persoană.

Nerespectarea noilor prevederi se va putea pedepsi cu amendă penală sau închisoare de la 6 luni la 2 ani, conform datelor analizate de Profit.ro.

Inițiatorii au în vedere ceea ce specialiștii în domeniu numesc „deepfake” (Fals Sever) și consideră că este mult mai periculos și are un impact mult mai puternic decât știrile false din ultimii ani, deoarece cuprinde toate elementele unui produs de media respectiv text, fotografie, video, audio.

„Imaginile, înregistrările audio și video de tip Deepfake pot cauza prejudicii enorme atât în ceea ce privește imaginea, reputația sau demnitatea unei persoane, cât și asupra unor organizații publice, private sau chiar instituții ale statului. Realizarea și distribuirea unor imagini, înregistrări audio sau video de tip Deepfake pot prejudicia, în funcție de conținutul lor și de contextul în care sunt gestionate, inclusiv interesul social, politic sau de securitate națională a României, pot să erodeze încrederea în instituții ale statului, pot aduce prejudicii de imagine unei persoane”, arată autorii proiectului.

Aceștia adaugă că tehnologia deepfake-ului a evoluat, pentru a fi din ce în ce mai convingătoare și disponibilă publicului, permițând de asemenea perturbarea industriilor de media, divertisment și, în ultimul timp, chiar a putut duce și la fraudă financiară considerabilă.

Aceiași inițiatori ai proiectului mai susțin că este necesară crearea unui cadru legal și în România, pentru utilizarea acestor tehnologii, astfel încât ele să fie permise și notificate ca atare, doar atunci când scopul lor este legitim, comercial, identificabil și asumat.

Altfel, în lipsa acestor notificări, în situația în care ele sunt concepute și difuzate în scop malițios, să fie interzise. Fapta care conduce la realizarea și distribuirea malițioasă de conținut tip Deepfake va fi calificată ca infracțiunie.

Proiectul de lege definește o serie de noțiuni și stabilește condițiile pentru care poate fi reținută o infracțiune în acest sens. Deepfake-ul este definit drept conținutul video sau audio creat și gestionat cu ajutorul Inteligenței Artificiale, astfel încât să furnizeze aparența ca o persoană a spus sau a făcut lucruri pe care în realitate nu le-a spus și/sau nu le-a făcut.

Prevederile proiectului

  • Art. 1 – În înțelesul prezentei legi prin Deepfake (Falsul Sever) se înțelege orice conținut de tip imagine, înregistrare audio/video create cu ajutorul Inteligenței Artificiale (IA) sau cu ajutorul tehnologiei de augmentare a realității (RV), astfel încât să creeze aparența că o persoană a spus sau a făcut lucruri care în realitate nu au fost spuse, respectiv nu au fost făcute de acea persoană.
  • Art. 2 – Realizarea, difuzarea și stocarea pe internet sau în mass-media de conținut tip imagini sau înregistrări audio-video concepute cu ajutorul tehnologiei IA sau RV și create astfel încât să producă aparența că o persoană a spus sau a făcut lucruri pe care acea persoană în realitate nu le-a rostit, respectiv nu le-a făcut, sunt interzise în situația în care nu sunt însoțite de o notificare vizibilă, păstrată pe cel puțin 10% din suprafața expunerii și pe toată durata difuzării respectivului conțiunt.
  • Art. 3 – Anunțul de tip avertisment care va fi plasat vizibil, pe cel puțin 10% din suprafața de expunere și pe întreaga derulare a conținutului de tip Deepfake (Fals Server) realizat și difuzat strict în scopul promovării unor produse sau servicii va avea următorul conținut: „Acest material conține ipostaze imaginare”.
  • Art. 4 – Încălcarea dispozițiile art. 2 constituie infracțiune și se pedepsește cu amendă penală sau închisoare de la 6 luni la 2 ani.
Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum au reușit spionii Israelului să se infiltreze în Hezbollah. Liderii grupării au făcut o...
Ce se întâmplă în fosta vilă a lui Irinel Columbeanu! Vecinii sunt disperați, nu mai...
FOTO. Ea e gimnasta sexy căreia bărbații i-au cerut apa în care a făcut baie!
Demisii în lanț la o multinațională care le-a cerut angajaților să vină 5 zile pe...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Imagini greu de privit din Israel. Cratere uriașe, resturi de rachete și cartiere distruse în...
Doi pensionari români, prinși pe aeroportul din Munchen cu bijuterii în valoare de 650.000 de...
Prințesa Diana și propunerea indecentă făcută de Mohamed Al Fayed: „A ieșit din biroul lui...
Trucul care te ajută să plătești mai puțin la gaze. Factura va fi mult mai...
Topul judeţelor în funcţie de salariul mediu. În Bucureşti se câştigă aproape dublu faţă de...
Ana-Maria Vasiliu l-a înșelat pe Gabriel?! Soacra a rupt tăcerea: "Nu te omoară nimeni degeaba"
Un bărbat a fost atacat de urs în plină zi, în județul Suceava! În ce...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Au voie utilajele agricole să circule pe drumurile publice? Cum depășești corect un utilaj de...
Iranul a lansat aproape 200 de rachete către Israel. Atacul a fost „mult mai mare”...
A fost găsită o planetă CA PĂMÂNTUL în jurul unei stele foarte aproape de noi
Decizie pentru românii cu mașini mai vechi de 15 ani. Pot ridica 3.000 de lei...
Top 10 cele mai mari pensii din România. Cu două îți cumperi un apartament de...
Hohote de plâns la Asia Express! Ce echipă a ajuns prima la Irina Fodor, în...
VIDEO China este pregătită de război
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
Cu ce se ocupă Cătălina, fiica lui Constantin Enceanu? A ales un drum diferit față...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
Muntele Everest este o anomalie în Himalaya, iar cercetătorii au aflat de ce