Ministerul de Interne al Croației a decis că valoarea amenzilor este prea scăzută pentru a descuraja infracțiunile contra ordinii și liniștii publice, iar în cazul în care legea se va modifica, sancțiunile ar putea crește.
Catalogul amenzilor pentru infracțiuni contra ordinii publice este depășit, iar amenzile nu mai sunt un factor de descurajare.
În locul celor 170 de euro anteriori, în curând va fi o amendă de până la 4.000 de euro. Iată ce țară va aplica aceste amenzi.
Ministerul își justifică propunerea prin faptul că amenzile pentru astfel de infracțiuni sunt semnificativ mai ridicate în alte țări ale Uniunii Europene.
Sunt vizate, în special, infracțiuni precum răspândirea de știri false, insultarea funcționarilor publici, afișarea de simboluri ofensatoare și chiar comportamentele copiilor.
Modificarea legii ar surveni după aproape cinci decenii, în cazul în care propunerea va fi aprobată de Parlament.
În momentul de față, 170 de euro este suma maximă pe care un cetățean o are de scos din buzunar ca penalitate.
Ministerului croat de Interne susține că este o sumă de-a dreptul derizorie și nu poate reprezenta o sancțiune eficientă, de descurajare reală a anumitor comportamente.
În propunerea de modificare a legii, în locul amenzilor de 25 până la 170 de euro, ar urma să fie prevăzute penalități între 300 și 4.000 de euro.
Ministerul croat a luat drept exemplu Slovenia, unde prezentarea simbolurilor de ură se pedepsește cu o amendă de 835 de euro.
În Croația, amenda maximă pentru afișarea anumitor simboluri sau cântat salutul Ustasha sau nazist este, în prezent, 150 de euro.
„25, 27, 53 sau 150 de euro nu sunt de ajuns pentru a-i descuraja pe autori de astfel de infracțiuni”, a transmis ministerul, potrivit Thestories.com.
Proiectul de lege prevede și amenzi de până la 4.000 de euro pentru răspândirea de știri false și insultarea unui funcționar public, în exercițiul funcției sale, mai precizează sursa citată.
Nici părinții sau tutorii legali ai copiilor „obraznici” nu vor scăpa prea ușor.
În cazul în care minorul comite o infracțiune sau are un comportament deviant, datorat lipsei de educație sau neglijenței, aceștia vor fi taxați de la 700, până la 4.000 de euro.
Cu atât mai mult, dacă părinții își încurajează copiii să încalce ordinea publică și liniștea, propunerea de lege prevede o amendă între 300 și 2.000 de euro.