Securitatea aeriană a statelor baltice este asigurată, prin rotație, de aliații NATO. Germania operează câteva avioane în zonă, suficient, însă, pentru a stârni îngrijorări la Moscova.
Rușii au anunțat miercuri, 12 aprilie, că au trimis un avion de vânătoare pentru a intercepta o aeronavă a marinei germane care se apropia de graniţele sale.
Incidentul s-a petrecut deasupra Mării Baltice și nu a escaladat în vreun fel.
„La 12 aprilie 2023, serviciile ruse de control al spaţiului aerian deasupra Mării Baltice au detectat o ţintă aeriană care se apropia de graniţa rusă”, a indicat Ministerul rus al Apărării pe pagina sa de Telegram. Potrivit sursei citate, un avion de luptă Su-27 a decolat şi a identificat aeronava ca fiind „un avion de patrulare de bază P-3C Orion al marinei germane”.
După sosirea avionului de vânătoare Su-27, „aeronava militară străină s-a îndepărtat de graniţa cu Rusia, iar Su-27 a revenit în siguranţă pe aerodrom”. Aparatul german nu a încălcat graniţa Rusiei, a subliniat sursa citată, potrivit The Jerusalem Post.
Incidentele în care sunt implicate avioane ruseşti şi aeronave din ţări membre NATO s-au înmulţit în ultimii ani, chiar dinaintea începerii conflictului din Ucraina.
Și deasupra Mării Negre au fost situații de acest gen. Nu mai departe de luna martie aviația rusă a doborât o dronă americană de tip MQ-9 Reaper, care s-a prăbuşit în mare. Gestul a fost considerat unul provocator, însă nu a dus la o escaladare între cele două superputeri nucleare. Oficiali militari americani au văzut cum avioanele rusești au „hărțuit” drona MQ-9, într-un flux video.
Un înalt oficial militar american a declarat că drona americană MQ-9 care a fost doborâtă în Marea Neagră, decolase de la baza sa din România pentru o misiune de recunoaștere programată, care durează de regulă aproximativ 9-10 ore.