În pofida SANCȚIUNILOR UE, exportul de petrol al Rusiei este la cel mai înalt nivel din ultimii trei ani

În pofida SANCȚIUNILOR UE, exportul de petrol al Rusiei este la cel mai înalt nivel din ultimii trei ani
Vladimir Putin | Foto - Profimedia Images
Publicat: 14/04/2023, 12:19
Actualizat: 15/04/2023, 10:24

Federația Rusă continuă să ”pompeze” petrol, în pofida sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană (UE), iar nivelul exporturilor este cel mai ridicat din ultimii trei ani.

Pare paradoxală o astfel de realitate neașteptată, dar cifrele sunt seci și transmit mesajul că regimul lui Vladimir Putin găsește metode prin care embargoul impus de UE și de G7 – Grupul celor Șapte reprezintă un forum internațional al guvernelor unor state dezvoltate din punct de vedere economic, tehnologic și militar: Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord și Statele Unite ale Americii – poate fi ”fentat”.

Potrivit Le Monde, exporturile de petrol rusești au atins, în luna martie a anului 2023, cel mai ridicat nivel din aprilie 2020. La rândul său, AFP News Agency trage același semnal de alarmă.

Veniturile pe care le aduc Moscovei exporturile de petrol rămân mult mai mici decât în anul ​​2022

Totuși, există și reversul medaliei, fiindcă veniturile pe care le aduc Moscovei exporturile de petrol rămân mult mai mici decât în anul ​​2022, au transmis reprezentanții Agenției Internațională pentru Energie (AIE).

”Livrările totale de petrol au crescut astfel în martie cu 0,6 milioane de barili pe zi, la 8,1 milioane de barili pe zi, adăugându-se la profitul extraordinar de petrol al Moscovei cu 1 miliard de dolari, pentru un total de 12,7 miliarde pentru luna martie, care rămâne cu 43% sub un an în urmă”, se precizează în ultimul raport AIE.

Supusă embargoului impus de UE, Federația Rusă caută ”portițe” de ieșire

Pe data de 24 februarie 2022, Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei, declanșând așa-zisa ”operațiune militară specială”, iar Uniunea Europeană (UE) și Alianța Nord-Atlantică (NATO) au fost puse în fața unui fapt împlinit – un nedorit război de agresiune s-a transformat în realitate pe continentul european.

În astfel de condiții, UE a impus sancțiuni economice dure Federației Ruse, în prim-plan aflându-se, firește, exportul de petrol al Moscovei. S-a dorit, de la bun început, o renunţare în etape la ţiţeiul şi produsele petroliere de origine rusă, numai că aceste restricţii nu se aplică achiziţiilor de petrol din terţe ţări şi livrate pe cale maritimă, dacă un astfel de ţiţei este încărcat în/sau tranzitează Federaţia Rusă.

Gândul a prezentat, în exclusivitate, informații-șoc care pot duce la repercusiuni grave pe piața din România, dezvăluind că există un plan în urma căruia compania kazahă de petrol și gaze KazMunayGas – proprietar al Rompetrol – ar putea achiziționa activele Lukoil în România. (toate informațiile AICI)

Supusă embargoului impus de Uniunea Europeană, din cauza războiului de agresiune dus împotriva Ucrainei -, Federația Rusă caută ”portițe” de ieșire din acest impas, scopul final fiind obținerea unor sume uriașe de bani din exportul de petrol.

În scenariu apare Kazahstanul, țară-prietenă a Rusiei, fost stat-membru al URSS, iar compania KazMunayGas joacă un rol-cheie (mai multe detalii AICI).


Citește și:

EXCLUSIV | Siguranța energetică a României, în pericol: KazMunayGas urmărește preluarea activelor Lukoil România și o POZIȚIE DOMINANTĂ în piață

EXCLUSIV | KazMunayGas, paravan pentru MANEVRELE prin care Rusia încearcă ”fentarea” embargoului? ”Frăția Rusia-Kazahstan” și preluarea Lukoil

EXCLUSIV | Cum amenința periculosul din dosarul “Mită la Aeroport” doi proprietari de trusturi de presă: ”Dacă voi terminați anul în picioare…”

EXCLUSIV | Dosarul ”Mită la Aeroportul Otopeni”. Interceptări-șoc ale DNA: ”Dacă vrea să dispară un om, dispare!” + ”Crime la comandă… dărâmă guverne“

EXCLUSIV | Cum se lăuda ”Spionul” Cristian Bălan, personaj-cheie în dosarul ”Mită la Aeroport”, că a preluat brandurile Carpați și Snagov: ”Rupem!”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire, după...
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri...
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71....
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Războiul din Ucraina, ziua 881. Kievul primeşte în august 1,4 miliarde de euro din profiturile...
Obiceiul CIUDAT al lui Darwin! L-a ajutat să trăiască mai mult?
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
Marele anunț pentru pensionari. Când vor primi bani în plus
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Cum a plecat un medic român la război: Tată-meu mi-a dat sabia şi revolverul lui,...