Montana a devenit primul stat din SUA care a adoptat o legislație prin care interzice folosirea aplicației TikTok pe toate dispozitivele personale.
Legislația marchează cel mai avansat pas pe care l-a făcut până acum un guvern în sensul restricționării TikTok, în urma îngrijorărilor legate de securitate și vine în momentul în care unii parlamentari federali au cerut interzicerea națională a TikTok.
Parlamentarii din Montana au votat cu 54 de voturi „pentru” și 43 „împotrivă” proiectul de lege cunoscut sub numele de SB419. Dacă guvernatorul statului, Greg Gianforte, semnează proiectul de lege, acesta ar intra în vigoare în ianuarie.
„Guvernatorul va analiza cu atenție orice proiect de lege pe care legislativul îl trimite la biroul său”, a spus Brooke Stroyke, purtătorul de cuvânt al Gianforte.
În decembrie, Gianforte a interzis TikTok pe dispozitivele guvernamentale de stat și în luna următoare a îndemnat Sistemul Universitar din Montana să urmeze exemplul, ceea ce s-a și întâmplat, scrie CNN.
Într-un comunicat de presă, TikTok a făcut aluzie la potențiale acțiuni legale pentru a se opune proiectului de lege.
„Campionii proiectului de lege au recunoscut că nu au niciun plan fezabil pentru operaționalizarea acestei încercări de a cenzura vocile americane și constituționalitatea proiectului de lege va fi decisă de către instanțe”, a declarat purtătorul de cuvânt al TikTok, Brooke Oberwetter.
„Vom continua să luptăm pentru utilizatorii TikTok din Montana ale căror mijloace de existență și drepturi sunt amenințate de acest derapaj flagrant al guvernului”, a adăugat sursa citată.
Numeroase guverne din întreaga lume, inclusiv în Statele Unite, și-au folosit autoritatea asupra dispozitivelor oficiale pe care le controlează pentru a restricționa TikTok de la smartphone-uri, computere și rețele WiFi. Dar aceste restricții nu se extind la dispozitivele personale.
Oficialii americani și-au exprimat, la scară largă, temerile că guvernul chinez ar putea avea acces la datele utilizatorilor TikTok prin legăturile pe care le are cu „părintele” TikTok, ByteDance, și că astfel de informații ar putea fi folosite în beneficiul campaniilor de informații sau al propagandei chineze. Până în prezent, nu există dovezi publice că guvernul chinez a accesat de fapt informațiile personale ale utilizatorilor TikTok din SUA sau a folosit acele date pentru a-i influența.
Guvernul SUA a cerut ca TikTok să fie separat de proprietarii săi chinezi, în timp ce TikTok a spus că poate aborda preocupările de securitate națională prin ridicarea unui „firewall” în jurul datelor utilizatorilor din SUA, parte a unei inițiative pe care o numește Project Texas.