Printre mercenarii ruși, care luptă pe frontul din Ucraina fac parte și numeroși deținuți din închisorile din Rusia. Ba mai mult, se estimează că 20 la sută dintre mercenarii recrutaţi dintre deţinuţii închisorilor din Rusia sunt seropozitivi.
Aceștia au ales să participe la luptele care i-ar putea ucide pe loc pentru că… linia frontului pare mai puţin riscantă decât închisoarea. Soldații spun spun că li se refuzau tratamentele eficiente înpotriva HIV, atunci când erau închiși, scrie The New York Times.
În momentul recrutării, deţinuţilor ruşi li s-au oferit graţieri, dar şi promisiunea că vor primi medicamente antivirale dacă acceptau să lupte.
Aproximativ 20 la sută dintre recruţii provenind din penitenciare sunt seropozitivi la H.I.V., estimează autorităţile ucrainene pe baza ratelor de infectare constatate în rândul soldaţilor capturaţi. A servi pe front părea mai puţin riscant decât a rămâne în închisoare, au declarat deţinuţii în interviurile acordate New York Times.
”Condiţiile erau foarte dure” în închisoare, a declarat Timur, în vârstă 37 de ani, un soldat rus seropozitiv, intervievat într-un loc de detenţie din oraşul Dnipro, din centrul Ucrainei. A vrut să fie identificat doar cu prenumele, pentru că se teme că ar putea fi supus unor represalii dacă s-ar întoarce în Rusia într-un schimb de prizonieri.
După ce a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru trafic de droguri, medicii din închisoarea rusă i-au schimbat medicamentele antivirale pe care le luase pentru a controla H.I.V. cu altele, de care Timur se temea că nu sunt eficiente. El e încredinţat că n-ar fi putut supravieţui un deceniu în închisoarea rusă, fiind infectat cu H.I.V.
În decembrie, a fost de acord să servească şase luni în grupul de mercenari Wagner în schimbul unei graţieri şi a unor rezerve de medicamente antivirale.