Prima pagină » Actualitate » EXCLUSIV| BNS cere premierului să fie publicate numele angajatorilor care nu plătesc taxele salariaților. ”Se pierd anual la buget 2,4 miliarde euro”

EXCLUSIV| BNS cere premierului să fie publicate numele angajatorilor care nu plătesc taxele salariaților. ”Se pierd anual la buget 2,4 miliarde euro”

EXCLUSIV| BNS cere premierului să fie publicate numele angajatorilor care nu plătesc taxele salariaților. ”Se pierd anual la buget 2,4 miliarde euro”

Coaliția caută soluții pentru reducerea cheltuielilor publice, după ce Agenția Națională de Administrare Fiscală nu a reușit să colecteze la bugetul statului cât și-a propus din impozitele și taxele datorate. În acest context, președintele Blocului Național Sindical, Dumitru Costin, susține că i-ar fi spus premierului, luni, la reuniunea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, că numai din neplata de către angajatori a taxelor de la angajați reținute și datorate la bugetul de stat se pierd cel puțin 2,4 miliarde de euro pe an. 

În condițiile în care premierul a făcut apel recent la mediul de afaceri să-și plătească taxele, iar angajatorii spun că le-au plătit, liderul BNS le-a cerut premierului Nicolae Ciucă și ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, să lămurească această problemă făcând publică lista celor care nu au plătit sumele datorate la buget pentru angajați. Dumitru Costin susține că nici premierul și nici ministrul Finanțelor nu au spus ”da” acestei inițiative.

Liderul BNS susține că România pierde cel puțin un miliard de lei pe lună la bugetul de stat, prin neplata impozitelor și taxelor pentru angajați de către angajatori.

Conform legislației naționale, în ciuda acestui fapt, că doar angajații contribuie la sistemul public de pensii, reținerea și virarea banilor conform legii se face de către angajatori, de mediul de afaceri. Mediul de afaceri, din păcate, neavând sancțiuni, reține propriilor salariați și nu-i virează mai departe”, a spus președintele BNS, pentru Gândul.

Ministrul Finanțelor a confirmat faptul că, lună de lună, ”cel puțin un miliard de lei nu se colectează de la angajatori, banii oamenilor” a mai spus Dumitru Costin.

”Dați lista cu angajatorii care nu-și plătesc angaralele conform Codului Fiscal”

Suma medie anuală care se pierde din bugetul de stat din cauza faptului că anumiți angajatori nu plătesc taxele angajaților, nici contribuția la pensie și nici cea la sănătate, este de 2,4 miliarde de euro.

Liderul BNS spune că acest abuz conduce la situația în care angajații află mult prea târziu că sumele nu au fost virate către stat, motiv pentru care ajung să beneficieze de pensii mai mici sau să nu poată obține asistență medicală gratuită.

Firmele rețin cel puțin un miliard pe lună și dacă facem o socoteală simplă, dacă am cel puțin un miliard de lei pe lună, ori 12 luni, ne ducem la 2,4 miliarde de euro anual, în medie”, susține președintele BNS.

Dumitru Costin a amintit apelul făcut de premier în cadrul unei întâlniri anterioare, către mediul de afaceri, prin care acesta le solicita să plătească taxele, reprezentanții mediului antreprenorial menționând că acestea se plătesc.

Președintele BNS a venit cu propunerea publicării listei angajatorilor care nu plătesc aceste taxele.

Este și ministru de Finanțe aici. Ați vrea dumneavoastră să dați lista cu angajatorii din România, că sunt mari, că sunt mijlocii, că sunt mici, care nu-și plătesc angaralele, conform Codului Fiscal?”, susține Dumitru Costin că a întrebat în cadrul reuniunii de luni a Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, în prezența premierului Nicolae Ciucă și a ministrului Adrian Câciu.

”La propunerea făcută, nu a existat reacție”

Dumitru Costin a vorbit despre un ”ping-pong” al declarațiilor făcut de Guvern și mediul antreprenorial, care poate fi stopat prin publicarea listei firmelor care nu plătesc taxele către stat.

„(Le-am cerut – n.r.) dați public, ca să nu mai stăm într-un ping-pong. Premierul zice că face apel către mediul de afaceri să-și plătească taxele, iar mediul de afaceri zice că le-a plătit. Haideți să dăm publicității, să vedem și noi cine nu plătește. La această propunere pe care am făcut-o eu, nu a existat reacție, de nicio parte, nici de la premier, nici de la ministrul de Finanțe”, a mai spus președintele BNS, pentru Gândul.

”Salariații nu au cunoștință că taxele lor nu sunt plătite”

Președintele BNS consideră că ”trebuie transparentizate informațiile” legate de contribuțiile la stat, ”pentru că altminteri stăm așa, într-un ping-pong”, una dintre soluțiile pentru diminuarea pierderilor bugetare fiind publicarea listei firmelor care nu plătesc.

Un alt aspect îngrijorător este faptul că ”salariații nu au cunoștință” că taxele lor nu sunt plătite, a adăugat Dumitru Costin.

Acesta a amintit că se lucrează deja la un sistem informatic care urmează să fie dezvoltat de Inspecția Muncii și de ANAF, prin intermediul căruia salariații vor putea să verifice lunar, chiar de pe telefonul mobil, dacă angajatorul lor le-a înregistrat contractul de muncă, le-a reținut și le-a plătit taxele la pensie și la sănătate.

”Vor putea să facă acest lucru, dar mai durează, cel puțin până la sfârșitul acestui an” a precizat președintele BNS.

Participarea premierului la reuniunea Consiliului Național Tripartit 

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a participat, la Palatul Victoria, la reuniunea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social. Întâlnirea, la care alături de ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, și ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, au mai participat reprezentanți ai Guvernului, ai confederațiilor sindicale și patronale, a avut loc în contextul modificărilor și completărilor la Legea 367/2022 privind dialogul social și la Legea 53/2003 – Codul muncii, precum și a Ordinului pentru stabilirea valorii nominale a tichetelor de masă.

În cadrul reuniunii, s-au dezbătut propunerile organizațiilor sindicale de modificare și completare a Legii 367/2022 privind dialogul social. În urma discuțiilor, premierul a dispus ca, până pe 15 mai, Consiliul de Dialog Social de la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale să agreeze formula finală pentru viitorul cadru normativ.

În privința modificării valorii nominale a tichetelor de masă, ministrul Finanțelor a prezentat propunerea de a mări cuantumul acestora la 35 de lei sau la 40 de lei. Ambele propuneri urmează a fi analizate în forurile statutare ale organizațiilor patronale, urmând ca decizia să vizeze aplicarea noii valori nominale de la 1 iulie.


CITEȘTE ȘI:

FOTO-VIDEO. Valoarea tichetelor de masă ar putea CREȘTE, de la 1 iulie / Propunerea înaintată Guvernului

Sindicaliştii din administraţie pregătesc GREVA. Se cere interzicerea cumulului pensie – salariu în toate domeniile

Citește și