UPDATE | Instanța a respins, a doua oară, cererea Euroins România de suspendare a deciziei de retragere a autorizației de funcționare. Reacția ASF

UPDATE | Instanța a respins, a doua oară, cererea Euroins România de suspendare a deciziei de retragere a autorizației de funcționare. Reacția ASF
FOTO - Caracter ilustrativ
Publicat: 27/04/2023, 20:59
Actualizat: 27/04/2023, 21:01

Curtea de Apel București a decis, joi, să respingă cererea depusă de Euroins România de suspendare a deciziei Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) din 17 martie, prin care i-a retras autorizația de funcționare. Este a doua decizie dată de un complet de contencios administrativ și fiscal al CAB, după cea identică, din 24 aprilie.

UPDATE – Reacția ASF, după decizia instanței

„Prin hotărârea pronunțată, la acest moment, instanța confirmă legalitatea și temeinicia măsurilor luate de ASF prin decizia contestată”, a transmis Autoritatea de Supraveghere Financiară, după decizia instanței.

Știrea inițială:

Instanța Curții de Apel București menține, pentru a doua oară, decizia ASF cu privire la Euroins România Asigurare – Reasigurare.

Este vorba de decizia Consiliul ASF din 17 aprilie de retragere a autorizației de funcționare a societății Euroins România, constatând indiciile stării de insolvență a companiei. Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor  necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuțiile conducerii societății se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar.

„Solutia pe scurt: Respinge cererea de suspendare ca neîntemeiată. Cu recurs în 5 zile de la comunicare, calea de atac urmând a se depune la Curtea de Apel Bucureşti. Pronunţată la data de 27.04.2023 prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”, a decis completul CAB joi, potrivit portalului instanțelor.

Este al doilea eșec, după ce companiei Euroins I s-a respins cerere de suspendare a decizia ASF la Curtea de Apel București pe 24 aprilie.

„Soluția pe scurt: Admite excepţia inadmisibilităţii cererii de suspendare provizorie a efectelor executorii ale actelor administrative, excepţie invocată de instanţă din oficiu. Respinge cererea de suspendare provizorie a efectelor executorii ale actelor administrative, ca inadmisibilă. În baza art. 1064 alin. 4 C.pr.civ., dispune restituirea cauţiunii depuse de reclamante, în cuantum de 1.000 de lei, consemnată cu recipisa de consemnare nr. 209078503/1/20.04.2023 emisă de CEC Bank S.A.-Sucursala Victoria Fără cale de atac. Pronunţată astăzi, 24.04.2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”, deciseseră judecătorii CAB în urmă cu trei zile.

Asigurătorului I s-a respins și cererea de suspendare provizorie a oricărei proceduri de executare silită, respinsă de un complet al Tribunalului București în 20 aprilie. Această sentița a fost atacată de Euroins la Curtea de Apel București, care a dat termen de judecare în 22 mai.

Acestea se numără printre argumentele invocate de companie atunci când a anunțat că dorește să intre în insolvență, într-o acțiune separată  de ASF.

Convocatorului Adunării Generale a Extraordinare a Acționarilor (AGEA), consultat de Gândul, arată că Euroins România Asigurare – Reasigurea a demarat, după propriile analize privind situația financiară, procesul de intrare în insolvență, prin intermediul adminstratorului interimar Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) separat de procedura anunțată de ASF când a retras și autorizația de funcționare a liderului de pe piața RCA din România.

Mai concret, convocatorul ședinței AGEA, programată pentru 30 mai 2023, include astfel pe ordinea de zi și mandatarea conducerii societății – respectiv FGA în calitate de adminsitrator interimar reprezentat prin Călin Rangu, să efectueze demersurile necesare și să depună cererea de deschidere a procedurii insolvenței.

Zeci de mii de cereri la FGA

ASF a formulat deja, pe 21 martie, cerere în instanță pentru falimentul Euroins, care are termen la Tribunalul București vineri, 28 aprilie.

Aproape 2,2 miliarde de lei, deci peste 445 de milioane de euro, lipseau din conturile Euroins România încă de la jumătatea anului trecut, iar controalele și sancțiunile succesive ale Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) nu au dus la remedierea abaterilor majore constatate, ceea ce a condus la decizia Consiliului autorității de reglementare de a-i retrage autorizația de funcționare și de a constata starea de insolvență a societății care era lider pe piața RCA. Peste 2,8 milioane de clienți au cumpărat polițe de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) de la Euroins, liderul pieței pe acest segment, cu 39,5% din totalul contractelor în vigoare la data de 31 decembrie 2022, conform datelor preliminare consultate de Gândul.

Românii care au polițe de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) încheiate la Euroins au început să trimită Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) cereri de răscumpărare, la scurt timp dup ce ASF a fost publicată în Monitorul Oficial. Ce este important de reținut este că în acest moment polițele RCA ale celor peste 2,8 de milioane de clienți ai acestei societăți sunt valabile, în cazul în care nu le-a expirat termenul. (Vezi PROCEDURA aici.) Potrivit legii, FGA este în drept să efectueze plăţi din disponibilităţile sale către creditorii de asigurări, în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial a deciziei ASF de retragere a autorizației de funcționare. Astfel, plățile efective vor începe să fie făcute din 17 mai.

FGA a recepționat, începând cu 17 martie – data ridicării licenței de funcționare a Societății Euroins România Asigurare Reasigurare SA și până la 23 aprilie, 8.939 de cereri de deschidere dosare daună, din partea potențialilor creditori de asigurare ai societății menționate. Dintre acestea, Fondul a înregistrat 6.317.

De asemenea, în aceeași perioadă, FGA a recepționat 54.590 de solicitări pentru categoria cereri de plată. Dintre acestea, au fost înregistrate 16.743 cereri de plată pentru acordarea despăgubirilor/indemnizațiilor-Anexa 10  precum și 6.140 cereri de plată pentru acordarea restituirii de primă-Anexa 9. Un total de 22.883 de cereri au fost înregistrate.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Amendă între 600-1.000 de lei. Românii au interzis. Se aplică de duminică, 24 Noiembrie
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Autoritățile italiene au recuperat artefacte în valoare de 8 milioane de euro excavate ilegal