O legumă consumată de români în mod frecvent, autohtonă, a ajuns să aibă un preț inceredibil în piețe. Fasolea păstăi, căci despre ea este vorba, a ajuns să coste chiar mai mult decât un kilogram de carne de porc!
Fermierii vând kilogramul de fasole păstăi cu 25 de lei, însă, atunci când ajunge pe tarabe, preţul se dublează. Fermierii din Matca, unul dintre cele mai mari zone legumicole din ţară, aproape au terminat de cules prima recoltă de fasole păstăi.
”20-25 de lei kg. E foarte scumpă. E mai pretențioasă la căldura, nu se face pe timpul iernii. Primăvara devreme, necesită multă căldură şi asta înseamnă cheltuieli în plus”, explică un legumicultor prețul uriaș al banalei legume.
Într-o piaţă din Capitală, comercianţii fac preţul în funcţie de cât cumpără clientul. 50 de lei dacă iei doar un kilogram şi ieşi mai ieftin dacă vrei mai multe păstăi.
Recent, o altă legumă avea un preț exorbitant în piețe. În Alba Iulia, roșiile oltenești costau 65 de lei kilogramul înainte de Paște. Tot în aceeași perioadă, un kilogram de castravețiautohtoni se vindeacu 35 de lei, potrivit Alba24.