Cristian Mărgărit, nutriționistul echipei de fotbal Farul Constanța, a explicat, pentru Gândul, cum trebuie făcut un grătar sănătos de 1 Mai. Specialistul ne spune de ce trebuie să ținem cont atunci când alegem micii, dar și atunci când frigem carnea pe grătar. Foarte important, potrivit consultantului în nutriție, trebuie să știm cu ce asociem carnea la grătar, astfel încât să ne bucurăm de o masă sau de un picnic sănătos.
Cristian Mărgărit, nutriționistul care face meniurile echipei lui Gheorghe Hagi, susține că atunci când vrem să preparăm mici la grătar, cea mai importantă este calitatea cărnii.
„Atunci când frigem carnea, când o punem pe grătar, avem două elemente foarte importante: calitatea cărnii, și este foarte important ca micii să nu conțină nitriți, de aceea trebuie să citim etichetele produselor.
Este o mare diferență între o carne macră și o carne cu nitriți atunci când o încălzim. Când încălzim carnea cu nitriți, cum sunt micii, se formează niște substanțe cancerigene numite nitrozamine și care sunt foarte periculoase”, a explicat Cristian Mărgărit.
Consultantul în nutriție a spus și de ce este indicat să marinăm carnea înainte de a o frige la grătar.
În al doilea rând, ca să avem o carne de calitate și bună pe grătar este bine să o marinăm înainte. Marinarea face carnea mai fragedă, mai gustoasă și previne formarea acestor compuși cancerigeni atunci când o punem pe grătar”, a detaliat nutriționistul.
Specialistul a explicat și cât de important este modul în care preparăm termic carnea.
„Trecem la prepararea termică. Este mult mai sănătos să folosim o plită, unde nu se produce atât de mult fum și unde grăsimea din carne și din mici nu curge pe jar, unde se arde și ridică acel fum toxic pe alimentul nostru. Este important să încercăm să ținem temperatura cât mai jos, astfel încât să nu ardem carnea.
De fapt, acesta este elementul cel mai important atunci când mâncăm carne, fie fripturi, fie mici, să nu fie arsă. Prin ardere, se formează acei compuși cancerigeni”, spune Cristian Mărgărit.
Potrivit specialistului în nutriție, salata cu frunze verzi este esențială atunci când consumăm carne, cum este și această ocazie de 1 Mai.
Este foarte important să bem multă apă, mai ales dacă se consumă alcool, și să avem lângă carne o salată cu frunze verzi. Frunzele verzi ajută foarte mult la contracararea compușilor nocivi care apar la prepararea la grătar.
Oțetul, de asemenea, care poate fi pus în salată, are și el un efect foarte interesant, ne protejează de excesul de carne. Când mâncăm salată cu oțet, bacteriile prietenoase din tubul digestiv sunt favorizate”, este de părere Cristian Mărgărit.
Potrivit consultantului în nutriție, este bine ca la o masă bogată să mâncăm prima dată carnea.
„Din nou, la o masă de tip picnic, este bine să mâncăm prima dată carnea, pentru că are nevoie de acid pentru a se digera optim. Dacă blochez tubul digestiv cu brânză sau alte aperitive, digestia nu se mai desfășoară optim. Dacă, în schimb, voi mânca prima dată carnea, când nivelul de acid din stomac este maxim, carnea se va digera mult mai ușor și chiar dacă vei mânca în exces, nu te vei mai simți la fel de greu sau balonat”, spune Cristian Mărgărit.
Specialistul ne sfătuiește ca la grătarul de mici să alegem un muștar de calitate și să citim etichetele acestui produs înainte să-l cumpărăm.
Muștarul este foarte important, pentru că are efect antioxidant, antiinflamator, antitumoral, așadar asocierea cu micii este foarte bună. Dar și pentru muștar citim cu atenție eticheta. Vreau un muștar care să fie cât mai natural, chiar dacă este cu zahăr, să nu fie cu îndulcitor și să nu conțină colorantul tartrazină – substanță dovedită cancerigenă”, atrage atenția consultantul în nutriție.
Nu în ultimul rând, Cristian Mărgărit ne sfătuiește ca la grătar și mese bogate să evităm sucurile cu zahăr, colorate și acidulate.
CITEȘTE ȘI: